chrome firefox opera safari iexplorer

Перший український супутник зв'язку запустять російські військові

21 січня 2014 о 10:37

Голова уряду РФ Дмитро Медведєв підписав розпорядження, що дозволяє запуск з космодрому Байконур космічного апарату «Либідь» в інтересах України .

"Проект розпорядження про проведення запуску з космодрому Байконур ракетою-носієм "Зеніт- ЗSLБФ « з розгінним блоком „Фрегат -СБ“ космічного апарату телекомунікаційного призначення»Либідь" внесений Роскосмосом", — йдеться в тексті розпорядження, розміщеного на сайті уряду РФ у вівторок, 21 січня.

У ньому наголошується, що запуск космічного апарату забезпечується фахівцями Роскосмоса під керівництвом Державної комісії з проведення льотних випробувань засобів виведення космічних апаратів. Після виведення супутника на задану орбіту він буде включений в національний регістр України.

«Сертифікатом кінцевого користувача на апарат „Либідь“ підтверджується, що вказаний космічний апарат буде використаний виключно для невійськових комерційних цілей», — йдеться в документі.

Розпорядженням також дозволяється Міноборони Росії використовувати на договірній основі космічні системи і комплекси військового призначення та залучати особовий склад військових частин для забезпечення цього запуску.

У документі вказується, що ракета-носій «Зеніт- 3SLБФ», розгінний блок «Фрегат — СБ» і КА «Либідь» виготовлені за рахунок позабюджетних джерел. Підготовка і запуск апаратів також фінансуються з позабюджетних джерел.

Раніше повідомлялося, що космічний апарат « Либідь» виготовлений компанією «Інформаційні супутникові системи» ( ІСС) імені Решетньова.

Супутник «Либідь» — перший український геостаціонарний телекомунікаційний супутник. Призначається для надання послуг регіонального та зарубіжного телерадіомовлення, безпосереднього телемовлення, надання послуг мультимедіа та інтернету, а також забезпечення передачі даних, телефонії, відеоконференцій на основі VSAT.

Джерело: Newsru.ua
Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути