chrome firefox opera safari iexplorer

«Правий сектор» і «афганці» хочуть бути третьою стороною в переговорах влади й опозиції

31 січня 2014 о 12:54

Радикальне об’єднання «Правий сектор» і ветерани-афганці хочуть виступити третьою стороною у ще незапланованому раунді переговорів між владою й опозиції з врегулювання суспільно-політичної кризи в Україні.

«У зв’язку з тим, що влада й опозиція не досягають ніяких домовленостей з врегулювання надзвичайної ситуації в державі і підводять країну на межу війни, ми, «Правий сектор», «афганці» та інші силові структури Майдану звертаємося з вимогою до влади й опозиції поновити переговорний процес і включити нас до переговорного процесу», – заявив один із лідерів об’єднання «Правий сектор», провідник ВО «Тризуб» імені Степана Бандери Дмитро Ярош.

Він наполягає, що переговорний процес потрібно відновити до початку чергової сесії Верховною Ради, яка відбудеться 4 лютого.

Також «Правий сектор» вимагає до початку сесії Верховної Ради амністувати всіх учасників протестів, які опинилися за ґратами.

За словами Яроша, в разі амністії представники об’єднання будуть відведені з барикад на вулиці Грушевського на вихідні позиції Майдану. Проте якщо арештовані не будуть звільнені, «Правий сектор» залишає за собою право на «самостійні адекватні дії, які можуть виходити за конституційні рамки», заявив Ярош.

Верховна Рада пізно ввечері 29 січня голосами 232 народних депутатів, переважно з фракцій Партії регіонів і КПУ, ухвалила за основу і одразу в цілому законопроект «про амністію» учасників останніх протистоянь в Україні. Автор закону регіонал Юрій Мірошниченко повідомляв, що його документ передбачає, що учасників протистоянь звільнять від кримінальної відповідальності тільки через 15 дій після того, як демонстранти звільнять усі зайняті ними адміністративні будівлі. Закон ухвалили після того, як до парламенту на нараду зі своєю фракцією прибув президент Віктор Янукович.

В адміністрації президента наступного дня пояснили, що цей закон «гарантує право громадян на мирний протест». «Громадяни можуть продовжити перебувати у приміщеннях, які не належать органам державної влади, і можуть перебувати на Майдані, здійснюючи свої мирні протести», – заявив перший заступник голови адміністрації президента Андрій Портнов.

В опозиції розкритикували ухвалений закон і заявили, що він «не понизить градус у суспільстві».

ВІДЕО

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути