chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні є зарплати в 120 тисяч грн на місяць

14 січня 2014 о 10:01

У минулому 2013 році максимальна офіційна зарплата «босів» в Україні становила 120 тис. грн на місяць, а в середньому топ-менеджерам платять від 30 до 80 тис. грн.

Багато заробляють і їхні помічники – за даними рекрутерів, досвіченій «правій руці» керівники готові платити від 10 тисяч грн на місяць. Такі дані опублікувала рекрутингова компанія «Хедхантер», пише Finance. Якщо порівняти доходи «топів» з офіційною середньою зарплатою у країні, виходить, що успішні керівники заробляють в 9-37 разів більше, ніж «середняки», і входять до 2,8% (близько 400 тис. осіб) найбільш високооплачуваних найманих працівників.
Державна служба статистики не враховує градацію зарплат вище 10 тис. грн, однак можна припустити, що людей з такими високими доходами, як у «топів», в Україні всього 40-50 тисяч на все населення, вважає президент Украналітцентру Олександр Охріменко.

На його думку, така висока різниця між зарплатою «топа» та найманого працівника – це світова практика. «В СРСР директор заводу отримував максимум втричі більше середнього робітника. Але завданням директора було виконувати спущений зверху план, а не вести успішний бізнес, – пояснює Охріменко. – А нинішній керівник повинен отримувати набагато більше, ніж навіть його перший зам – адже на ньому лежить відповідальність за прийняття рішень, що визначають результати роботи фірми. На Заході є правило: якщо хочеш, щоб твоя фірма заробляла мільярди, ти повинен платити її керівнику зарплату в десятки мільйонів».

Як роз’яснила нам директор з персоналу великого холдингу Катерина Сергєєва, у великих компаніях у топ-менеджерів, крім окладу, є річний бонус за підсумками роботи компанії, і він може становити 20-100% його річного доходу (тобто від 1,5 до 12 окладів).

«Якщо виявиться, що його керівництво неефективне, бос не тільки не отримає бонус, а й буде достроково звільнений», – говорить Сергєєва.

Джерело: 7Днів
Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути