chrome firefox opera safari iexplorer

Верховна Рада створила Національну гвардію

13 березня 2014 о 12:18

Верховна Рада створила Національну Гвардії в Україні.

За прийняття закону за основу і в цілому проголосували 262 депутати.

Згідно з законом, Національна гвардія наряду зі збройними силами має брати участь у захисті державного кордону, припиненні терористичної діяльності.

За словами автора закону Олександра Турчинова, унікальність Національної гвардії у тому, що вона має виконувати службово-бойові завдання в разі збройної агресії і збройного конфлікту.

Керівника нацгвардії призначає Верховна Рада за поданням президента.

Щодо можливості застосування Національною гвардією вогнепальної зброї в законі зазначається, що вона може бути використана «для відновлення правопорядку щодо учасників масових заворушень, які використовують зброю проти громадян, або особового складу національної гвардії та правоохоронних органів, якщо такі діє обґрунтовано становлять їхньому життю».

Крім того, з проекту закону виключено пункт закону, який дозволяє проводити господарську діяльність на прохання депутата Пинзеника. «Армія і військові формування не мають права займатись господарською чи бізнес діяльністю», — зазначив Пинзеник.

Як заявив Турчинов, після ухвалення закону  має відбутися техніко-юридичне редагування закону. «Ми маємо ухвалити закон і почати негайну мобілізацію. Я прошу підтримати закон. А потім будемо ухвалювати зміни до закону», — пояснив він.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути