chrome firefox opera safari iexplorer

Прагнення до щастя закладено в людині генетично

24 квітня 2014 о 10:04

Якщо людина хоче бути щасливою, вона може сама підвищувати свій рівень щастя

Прагнення до щастя закладено в людині генетично і на 50% визначається її спадковістю, показали дослідження. Ще 10% відчуття щастя залежать від зовнішніх обставин.

Однак на 40% відчуття щастя залежить від самоконтролю. Тому якщо людина хоче бути щасливою, вона може сама підвищувати свій рівень щастя, пише Meddaily.ru, посилаючись на поради письменниці Соні Любомирських, викладені нею в книзі «Як стати щасливим».

По-перше, радить Соня, не варто шукати джерела щастя зовні. Це може зашкодити вашому внутрішньому спокою. Краще сфокусуватися на керуванні своїм емоційним станом, вибираючи відчуття щастя.

Ще один ключ до щастя — це погана пам'ять, цитує Соня слова американської письменниці Рити Мей Браун. Вона радить не тримати образу, якщо з вами вчинили погано. «Прощення не завжди дається легко, але гнів і образа шкідливі для вашої власної особистості».

По-третє, радить письменниця, бережіть себе, не забувайте доглядати за собою: їсти здорову їжу, регулярно займатися спортом і висипатися. Все це дозволить вам поліпшити розумові здібності і підвищить продуктивність. Крім того, хороший сон дозволить краще запам'ятовувати приємні моменти і легше забувати негативні.

Дослідження також показали, що спілкування з друзями і близькими є одним з важливих чинників щастя. Тому, не варто нехтувати тими, хто вам дорогий, радить автор, відзначаючи, що витрачати час варто лише на тих, хто по-справжньому важливий для нас, оскільки «поверхневі знайомства» зменшують радість.

П'ята порада: не порівнюйте себе з оточуючими. Це не зробить вас щасливішим. Швидше навпаки. Постійні порівняння з людьми, які розумніші, привабливі або успішніші, посилять невдоволення собою і своїм життям.

Також автор радить не зациклюватися на собі і іноді робити щось хороше і для інших.

Також не варто зациклюватися на минулому: з нього треба робити уроки, але треба жити сьогоденням.

Почуття подяки також збільшує відчуття щастя. Щоб навчитись бути вдячним, можна завести зошит і кожен день записувати туди три приємних події, за які нам хочеться подякувати долі. Дослідження показали, що це підвищує рівень задоволеності життям і зменшує депресію.

І, нарешті, останнє — не бійтеся. Побоювання, що щось може чи не може статися, притаманні людині у всі часи. Однак щасливі люди здатні зробити перший крок до втілення своєї мрії. Так що, про що б ви не мріяли, не чекайте, що все станеться само собою, — дійте!

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути