chrome firefox opera safari iexplorer

Як сповільнити процес старіння в організмі

15 серпня 2014 о 15:51

Довголіття залежить не лише від здорового способу життя, але і від багатьох, іноді несподіваних чинників, наприклад, від характеру людини.

Університет Каліфорнії провів чергове дослідження впливу здорового способу життя на організм людини. Результати досліджень учених опубліковані в свіжому номері журналу Molecular Psychiatry, пише scienceblog.ru. 

У дослідженні взяло участь більше 200 жінок у віці 50 — 65 років. Протягом року всі респонденти пережили якийсь стрес — розлучилися, втратили роботу, попрощалися з близькими. Вчені вивчили, наскільки здоровий спосіб життя, дієта, фізичні вправи і здоровий спосіб впливають на організм в стресових ситуаціях.

В основі дослідження лежить вимірювання довжини тіломірів в хромосомах, відповідальних за їх захист. Через рік аналіз хромосом повторився. Вченим відома здатність даних клітинних структур зменшуватися при діленні клітин, що дозволяє судити по їх довжині про старіння клітини. 

У результаті вчені з'ясували, що респонденти, які пережили стрес і  дотримувалися здорового способу життя, уникли його побічного впливу. Тіломіри в їх організмі не залежали від нервового напруження і не скоротилися. Коментуючи ці результати, один з учасників дослідження доцент Елі Путерман зазначила, що сучасним людям дуже важливо дотримуватися правильного харчування, достатньо відпочивати і зберігати фізичну активність незалежно від оточуючого їх стресу. Це позитивно впливає на загальне самопочуття і сприяє позитивному настрою, адже спорт є прекрасним засобом проти стресу і зберігає молодість клітин. 

Довголіття залежить не лише від здорового способу життя, але і від багатьох, іноді несподіваних чинників. Наприклад, вчені з медичного центру університету Північної Кароліни встановили залежність тривалості життя від характеру людини.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути