chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві не планують вводити податок на нерухомість до травня 2016 року

19 січня 2015 о 10:54

Голова комісії Київської міської ради з питань бюджету й соціально-економічного розвитку Андрій Странников заявив, що податок на нерухомість у столиці не планують вводити до травня 2016 року. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook, передає УНН.

«З приводу найбільш резонансної новації — податку на нерухомість. Хотілося б заспокоїти киян — до травня 2016 року про нього можна забути. Цього року його будуть сплачувати лише ті, хто платив у 2014-му. Тобто ті, в кого на одного власника (співвласника) припадає більше, ніж 120 кв.м квартири або 240 кв. м. будинку», — написав він.

Окрім того, зауважив А.Станніков, проаналізувавши всі показники майбутнього бюджету, посадовці столиці прийшли до висновку, що в нинішніх умовах запровадження його за максимальною ставкою у 2% (як це відображено у відповідному проекті КМДА), є недоцільним.

«Тому будемо рекомендувати встановити ставку 1% від мінімальної зарплати (12 грн) за кв.м на рік. Нагадаю, платитимуть лише ті, в кого у власності є більше, ніж 60 кв.м квартири або 120 кв.м будинку (за метри понад цю норму). Але повторю, до цього повернемось лише у травні 2016-го», — резюмував він.

Нагадаємо, з 1 січня 2015 року в Україні введено оподаткування нерухомості. Місцевим органам влади делеговано повноваження зі встановлення ставки податку. Так, ставка податку за 1 кв. м загальної площі об’єктів житлової та нежитлової нерухомості для фізичних і юридичних осіб встановлюється у розмірі, що не перевищує 2% мінімальної заробітної плати на рік, або приблизно 24,36 грн. (мінімальний розмір оплати праці станом на 1 січня 2015 року — 1218 грн на місяць).

Закон передбачає пільги зі сплати податку на нерухомість для фізичних осіб, зокрема, база оподаткування квартири зменшується на 60 кв.м, будинку — на 120 кв.м. У разі одночасного перебування у власності платника податків різних типів об’єктів житлової нерухомості база оподаткування зменшується на 180 кв.м.

Розділи: Суспільство

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути