chrome firefox opera safari iexplorer

У 2016-ому вийде стрічка про Мустафу Джемілєва

06 лютого 2015 о 11:05

У 2016-ому році запланована прем'єра документального фільму, присвяченого особистості Мустафи Джемілєва. Як розповіла одна з ініціаторок ініціативи «Крим-СОС» Таміла Ташева «Громадському», цей фільм буде знятий спільнокоштом — очікується, що доброчинці дадуть 150 тисяч гривень на зйомки.

«Розкажу спочатку про ідею створення фільму, вона зявилась в кінці березня минулого року майже з початком анексії, тому що ми розуміли, що такі фільми потрібно створювати. Про Мустафу-ага знімали багато якихось серіалів, йому присвячено дуже багато книг, а от документального фильму досі немає. В нас взагалі є ідея створити і книжку, і художній фільм», — каже вона.

Вона розповідає, що вони прийшли до Мустафи з цією ідеєю, а він не зрозумів для чого це, мовляв про нього вже багато написали.

«Він дуже скромний сам по собі. Ми розповіли, що хочемо зняти про нього фільм не як про дисидента чи політв’язня, чи період його таборування, а як про людину. Що він відчував, коли в певних обставинах, чи боявся смерті, коли починав голодування в 303 дні, яке зараз визнано найдовшим голодуванням за історію», — каже Таміла.

Що стосується фінансування, то організатори покладають надії на міжнародні донорства, адже бюджет фільму дуже великий, більш ніж 100 тис. долл. Це пов’язано з переїздами по країнах. «Окрім інтерв’ю з Мустафою-ага, ми будемо знімати інтерв’ю з різними десидентами в Британії, Нью-Йорку, Москві, Узбекистані, Криму», — зазначає активістка.

Працювати над фільмом буде Вахтанг Кіпіані, який буде брати інтерв’ю і працювати в архівах, а також над сценарієм. Ім'я молодого режисера, який мешкає в Криму, не розкривають із міркувань безпеки.

Команда планує, що спочатку це буде фестивальне кіно. Вони хочуть подавати цей фільм на міжнародні фестивалі. Після того вони планують показувати його в кінотеатрах, утім це наврядчи буде широкий прокат.

Джерело: life.pravda.com.ua
Розділи: Новини культури

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути