chrome firefox opera safari iexplorer

У «Мистецькому арсеналі» відкрили «Вікна» в Україну

06 лютого 2015 о 12:43

У київському «Мистецькому арсеналі» стартував проект «Вікна», присвячений українській народній культурі. Участь у ньому взяли три українські музеї. Одна частина експозиції – це фотовиставка етнографа Петра Гончара, який зібрав зображення вікон українських хат із різних куточків держави. Інша – близько ста унікальних українських костюмів із провідних музейних колекцій.

Сто манекенів у традиційному українському вбранні відкривають виставку «Вікна» у «Мистецькому арсеналі». Костюми з Музею Гончара, Музею народної архітектури і побуту та Музею українського декоративного мистецтва вперше дістали з вітрин і об’єднали у одній експозиції. Представлені етнострої з різних регіонів України датують 19-20 століттям. Це, передусім, жіночий святковий одяг, зокрема, унікальні зразки української вишивки, пояснює науковий співробітник фондів Музею архітектури і побуту Оксана Гордієць.

«Нинішня мода на українські етнічні деталі, фольклорні фестивалі дуже важлива. Але людина також має знати глибину народної культури, її світоглядні засади і знакову систему», – вважає музейниця.

Друга частина виставки – це фотопроект етнографа та митця Петра Гончара. Протягом своїх подорожей Україною він збирав світлини вікон у селах. На виставці представлені навіть частини деяких шиб. Гончар розповідає, що це лише частина більшої роботи, присвяченої змінам у традиційній культурі, що поступово зникає разом з селом.

«Я хотів якось зафіксувати цей перехід. Вікно – це певна межа між світами. У традиційній культурі вони мають сакральне значення. У народній культурі вони найкраще оздоблювались, тому що мали божественне значення – крізь них проникало світло, до вікон молилися, як до сонця», – каже він.

Петро Гончар

Петро Гончар за монтажем виставки. Фото з Facebook-сторінки Музею Івана Гончара

«Ми хочемо, щоб кожен відчув себе частиною нації, якій зараз дуже нелегко»

Музейники, що взяли участь у «Вікнах» наголошують, що такі проекти розвивають співпрацю між музеями. Водночас зберігачам важливо було показати експонати у новий спосіб. Ольга Мельник, одна із кураторів виставки, каже: дуже втішена, що глядачі «прочитали» виставку.

«Я боялась, що прийдуть музейники і спитають, чому у нас експонування у відкритому доступі або навіщо так багато костюмів. Але усі зрозуміли, що ці вікна – це вікна в Україну. Зазираючи крізь них у минуле, ми бачимо майбутнє. Саме так ми задумували цей проект – щоб кожен відвідувач відчув себе частиною цієї нації, якій зараз дуже нелегко», – розповідає кураторка.

У рамках «Вікон» працюватиме освітня програма, присвячена українським народним традиціям. Проект триватиме у «Мистецькому арсеналі» до першого березня.

Відео

Євгенія Олійникradiosvoboda.org

Джерело: radiosvoboda.org
Розділи: Новини культури

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути