chrome firefox opera safari iexplorer

Введення миротворців на Донбас займе мінімум півроку, — експерти

19 лютого 2015 о 16:34

Введення миротворчої місії на Донбас, у кращому випадку, можливе через півроку. Такі прогнози озвучив співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков під час круглого столу в Інституті Горшеніна, передає УНІАН з посиланням на LB.ua.

«Миротворча місія — це одна зі складових процесу врегулювання конфлікту. При цьому існує три проблемні моменти. По-перше, рішення і його реалізація буде не нині, не завтра... Як мінімум через півроку, в кращому випадку. По-друге, Росія — це сторона-агресор, учасник конфлікту по суті. Питання про склад такого миротворчого контингенту... І по-третє, — прийняття рішення ООН щодо введення миротворців для кожної країни (члена ООН — LB.ua) буде дуже чутливим, тому що це означає відправити свій контингент в зону бойових дій, де триває збройне протистояння», — заявив він.

Виходячи з проблемних моментів, на думку Пашкова, Україні потрібно використовувати всі міжнародні механізми, щоб реалізувати пропозицію президента Петра Порошенка.

У свою чергу, екс-спікер МЗС Олег Волошин вважає, що потрібно було просити допомоги миротворців ще після перших домовленостей в Мінську.

«Якщо ми обрали стратегію тимчасово не звільняти Донбас силою, то треба було відразу звертатися до ООН щодо миротворців. Це абсолютно нормальний механізм. Таким кроком ми б у черговий раз показали, чи що Росія — країна, яка не хоче врегулювання конфлікту, або нарешті-то отримали б бар'єр для формування повноцінної оборони та організації мирного життя на звільненій частині Донбасу... Так, це (введення миротворців — LB.ua) замороження конфлікту, але ми і так маємо заморожування», — заявив Волошин.

Також він додав, що присутність миротворців на Донбасі може бути тривалою.

«Миротворчий контингент на Кіпрі стоїть з 1974 року. Кіпр вже член ЄС, але це не заважає жителям країни... А з північної сторони стоїть 40 тис. турецької армії», — додав він.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко виступив за введення на Донбас миротворчого контингенту ООН.

12 лютого в Мінську тристороння контактна група домовилася про перемир'я на Донбасі, але воно було порушено вже в перший день.

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути