chrome firefox opera safari iexplorer

Вартість амуніції для військових зросла вдвічі

10 березня 2015 о 18:06

Через високий курс долара якісна амуніція стала майже недоступною для українських бійців. Волонтери розповідають, одяг замовляють за одним курсом, але коли приїжджають його забирати, ціну їм рахують уже по-іншому, вищому. Тож почали шукати альтернативну амуніцію в Україні.

Про це йдеться у сюжеті журналіста перших західноукраїнських новин «Огляд дня» (щобудня о 21:00 на телеканалі ZIK) Наталії Пиртик.

У львівському Центрі забезпечення військових кажуть: через нестабільність на валютному ринку українці стрімко бідніють, тому і їхні пожертви зменшились. Ще кілька місяців тому полиці гнулися від одягу і взуття, тепер вони напівпорожні. Та волонтери радіють, що напередодні чергового валютного стрибка встигли за вигідною ціною купити спальники.

«У роздріб один спальник українського виробництва коштує від 1500 гривень. А ті спальники, які ми придбали на полігон, коштують 12 євро і вище. Ми вже давно почали купувати необхідні речі тут, в Україні, за гривню. Коли тільки-но почались коливання валюти, зрозуміли, що возити з-за кордону дуже ризиковано», – розповідає волонтер Ірина Яремко.

Та все ж є багато речей, які купити за гривні неможливо, адже в Україні їх просто не виробляють.

«Це і реанімобілі, і певні буси, які ми використовуємо для швидкого перевезення бійців.Також практично вся оптика, тепловізори, приціли, рації. Всі ці речі не виробляють в Україні і ми змушені їх закуповувати за долари», – зазначає керівник Самооборони Львівщини Валерій Веремчук.

Волонтер Богдан Масляк привозить наплічники і обмундирування для солдатів лише з-за кордону. Каже, якщо раніше берці коштували 600-700 грн, то зараз – не менш, ніж півтори тисячі. Чоловік зізнається: через валютні коливання вже тричі суттєво прогорів, та все ж не полишить своєї справи, адже наша форма за якістю значно поступається європейській чи, навіть, російській. Тож, незважаючи на курс гривні, амуніцію необхідно купувати за кордоном.

«Вбрати бійця у легке взуття та одяг коштує не менше ста євро. Це наколінники чи легкі засоби захисту. Я вже мовчу про термобілизну і спідню білизну. В основному разом це 500 євро. Все залежить від того, що ми будемо брати. Якщо буде ще бронежилет і шолом, ціна зростає вдвічі», – пояснює Богдан Масляк.

Найменше клопоту зараз із мобілізованими, адже держава забезпечує їх бронежилетами, шоломами і одягом. Проте вже після перших боїв хлопці нарікають на неякісне взуття і форму, яка горить і прилипає до шкіри. Тому волонтери змушені передавати хлопцям європейське вбрання.

Рятує наших бійців і потепління, адже тепер їм уже не треба купувати дорогого зимового одягу. Проте волонтери наголошують: солдатам усе ж потрібно щонайменше по дві пари якісного взуття і форми, а ще – кілька пар спідньої білизни для кожного.

Джерело: ZIK
Розділи: Суспільство

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути