chrome firefox opera safari iexplorer

Чи шкідливі освіжувачі повітря

04 квітня 2015 о 13:00

З усіх засобів побутової хімії, пропонованих нам, найбільшою популярністю у населення користуються освіжувачі повітря. Ними користуються найчастіше в зоні санвузла, але не рідко використовують і у вітальнях і спальнях. Чи є шкода від цих засобів для організму людини і на що може впливати використання освіжувачів? Виявляється, шкода є і чимала.

Сучасні полиці гіпермаркетів і господарських магазинів просто ломляться від величезної кількості засобів для освіження повітря. Вони продаються у вигляді лосьйонів, спреїв, гелів з ароматом на будь-який смак. Багато хто вирішує придбати освіжувачі повітря одночасно в декількох екземплярах, щоб отримати приємний запах у своєму домі, але, на жаль, вони не підозрюють яку шкоду наносять собі і своїй сім'ї. Особливо від цього страждають діти.

До найбільш небезпечних відносяться освіжувачі повітря у вигляді спреїв. Річ у тому, що до їх складу входять леткі токсичні речовини, які легко проникають в організм через легені і шкірний покрив. Багато виробників цих засобів для поліпшення запаху додають в них нітрат натрію і бензонат натрію. Але ці дві речовини є дуже сильними отрутами, і вони здатні викликати мутацію ДНК людини, що веде за собою розвиток таких страшних захворювань, як цироз печінки і хворобу Паркінсона. Окрім цього, при регулярному застосуванні освіжувачів у вигляді аерозолю, у людей починає поступово розвиватися анемія (недокрів'я).

Освіжувачі повітря у вигляді гелів не менш небезпечні, тому що в їх складі знаходиться полімерний гель, штучні барвники і аромати, здатні викликати сильну алергію.

У 2008 році американськими ученими були проведені дослідження, результати яких просто жахають. Річ у тому, що у людей, які часто використовують у своїх домах освіжувачі повітря, ризик захворювання онкологічними недугами зростає на 130 відсотків, в порівнянні з тими, хто подібними побутовими хімічними засобами не користується.

Гелеві та аерозольні ароматизатори повітря можуть стати причиною виникнення такого важковиліковного захворювання, як астма. Згідно із статистикою, у одного з шести чоловік, що регулярно застосовують освіжувачі, обов'язково з'являється астма.

Фахівцями Бристольского університету були проведені дослідження, в яких взяли участь близько десяти тисяч жінок, у яких є діти. Результати показали, що у людей, що використовують освіжувачі повітря у своєму домі, на 26 відсотків частіше наступав депресивний стан в порівнянні з тими, хто цією продукцією не користувався.

Щоб уникнути шкоди, що приносять ароматизатори повітря, можна користуватися натуральними освіжувачами, які приготовані самостійно з ефірних олій високої якості. Робляться вони досить просто. Треба налити кип'ячену воду в пляшку з розпилювачем і додати в неї декілька крапель ефірної олії або суміші з декількох олій. Потім треба добре струсити цю місткість і можна розпиляти отриманий засіб в потрібних місцях.

При прибиранні можна додати декілька крапель ефірної олії у пилозбирач пилососа або у воду для миття підлоги. Таким чином, ми нешкідливо для організму і ненав'язливо принесемо у свій дім улюблений аромат

Джерело: WebMedicine
Розділи: Суспільство