chrome firefox opera safari iexplorer

Міжнародна спільнота готова профінансувати завершення будівництва «Укриття» у сумі 530,5 млн євро

29 квітня 2015 о 18:42

Про це поінформував Голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Микола Томенко, перебуваючи у складі української делегації на позачерговому засіданні Асамблеї вкладників Чорнобильського фонду «Укриття» та Конференції зі збору коштів у Лондоні.

Він зазначив, що підтримка Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) та європейських країн є важливою умовою, яка гарантує, що об’єкт «Укриття» буде вчасно добудований і зданий в експлуатацію.

Як відомо, на добудову об’єкта «Укриття» потрібно 615 млн євро. Як повідомив Микола Томенко, за підсумками сьогоднішньої Конференції, ЄБРР і країни «Великої сімки» ухвалили рішення надати для завершення будівництва «Укриття» близько 515 млн євро, ще 15,555 млн євро – від решти країн. «Частина країн відтермінували свої внески, ЄБРР в свою чергу, є гарантом виконання Угоди. Сподіваюся, що ближчим часом остаточна сума буде дозібрана (це біля 85 млн євро), і зведення «саркофагу» буде завершено вчасно», – зазначив Голова парламентського Комітету.

«Що стосується України, то професійна робота нинішньої команди, яка займається будівництвом об’єкта «Укриття», та відповідне фінансування з української сторони будуть забезпечені. А це, в свою чергу, означає, що всі зобов’язання з нашого боку будуть виконані, і до листопада 2017 року об’єкт «Укриття» зможе повноцінно функціонувати. Тоді, як мінімум, 100 років Україна і світ матиме гарантії безпеки», – підсумував Микола Томенко.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути