chrome firefox opera safari iexplorer

Визначено фіналістів музейної премії імені Бориса Возницького

07 квітня 2015 о 19:40

15 квітня відбудеться друге вручення премії імені Бориса Возницького «За вагомий особистий внесок у розвиток музейної справи України».

«Цього року комітет премії отримав 16 заявок від претендентів на Премію ім. Бориса Возницького. Для порівняння – у 2013 році їх було десять, що свідчить про зростання інтересу до нагороди, більшу сміливість та активність не тільки вузької музейної, але і широкої культурної спільноти. Також ми можемо спостерігати за широкою географією міст, звідки надійшли заявки – це Львів, Луцьк, Хмельницький, Київ, Дніпропетровськ. Десять заявок є індивідуальними, решта – від колективів музеїв та активних груп, що реалізовували культурні проекти. Процедура розгляду і відбору заявок Експертною радою проходила в два етапи: на першому етапі визначались троє фіналістів, на другому обирався остаточний переможець», – цитує Вікторію Величко, секретаря Премії сайт «Мистецького Арсеналу».

Переможця Премії визначала Експертна рада, склад якої що два роки змінюється на третину.

У результаті обговорення було визначено троє фіналістів, з яких і буде обраний лауреат премії Бориса Возницького у 2015 році. Це Олександр Пажимський, краєзнавець, історик, етнограф, митець, ініціатор та співавтор створення цілої низки музеїв, зокрема, Музею-садиби «Самчики». Це Тетяна Сабодаш, головний хранитель музею-заповідника «Олеський замок». А також колектив підводних археологів та реставраторів Національного заповідника «Хортиця», результати роботи яких відомі далеко за межами України.

Премія імені Бориса Возницького «За вагомий особистий внесок у розвиток музейної справи» є українською недержавною премією, якою відзначають осіб або колективи, що зробили вагомий внесок у розвиток музейної справи в Україні. Це є унікальна за своєю концепцією нагорода, покликана підкреслити соціальну значущість музейної діяльності, сприяти консолідації професійної спільноти та надати підтримку активним й талановитим музейним працівникам. Премія має на меті відзначити виняткові досягнення професіоналів музейної галузі, котрі стали основою етапних якісних змін у роботі окремих музеїв та у музейній справі України загалом.

Вручення Премії відбувається раз на два роки.

Джерело: Gazeta.ua
Розділи: Новини культури