chrome firefox opera safari iexplorer

Завтра урочисто відкриють Велику лаврську дзвіницю

16 квітня 2015 о 13:16

17 квітня 2015 р. о 12.00 відбудеться урочисте відкриття Дзвіниці Успенського собору – пам’ятки архітектури XVIII ст., що входить до комплексу Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, повідомляє сайт заповідника.

Відтак всі охочі зможуть піднятися на донедавна найвищу оглядову точку Києва, реставрація якої тривала близько 5 років.

Дзвіниця Успенського собору побудована в 1731—1745 р. за проектом архітектора та інженера Йогана Готфріда Шеделя і являє собою восьмигранну чотирьохярусну башту висотою 96,52 м. У 2010 р. в зв’язку з аварійним станом дзвіниці розпочалася її реставрація, під час якої було укріплено цегляну кладку колон і карнизів, підсилено металеві балки третього ярусу, відреставровано хрест дзвіниці, відновлено ікони на барабані дзвіниці, керамічні капітелі, аттик, вінцевий карниз. 19 серпня 2014 р. на третій ярус був піднятий і встановлений 7-тонний дзвін «Всіх Святих».

За час проведення реставраційних робіт на фасадах Дзвіниці Успенського собору:

— відреставровано 1 250 кв. м профільованих карнизів та ліпного декору;
— проведено золочення 59,4 кв. м поверхні;
— виконано реставрацію 2 517 кв. м поверхні колон, 1 332 кв. м гладкої поверхні стін та 1 275 кв. м рустованих стін пам’ятки.

На дзвіницю можна піднятися, подолавши 374 сходинки, та з висоти пташиного польоту насолодитися чудовою панорамою стародавнього і вічно молодого Києва.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути