chrome firefox opera safari iexplorer

Зроблено перший крок до ліквідації корупційної схеми видобутку бурштину в Україні

23 квітня 2015 о 12:16

Верховна Рада України 234-ма голосами прийняла за основу проект Закону «Про видобування та реалізацію бурштину» (реєстр. №1351-1).

Про це повідомив співавтор законопроекту, Голова Комітету з питань екологічної політики Микола Томенко.

За його словами, нелегальне видобування бурштину в Україні – це проблема, яку треба було вирішити ще на початку незалежності. Адже вона призводить до багатьох серйозних проблем: порушення цілісності геологічних пластів, вирубування дерев і порушення їхньої кореневої системи, деградація ґрунтів, недоотримання митних зборів, загальнодержавних та місцевих податків і зборів, підвищення рівня криміногенної обстановки в регіоні, високий рівень травматизму та смертності серед старателів через недотримання правил безпеки тощо.

«Сьогодні, фактично, створена міжнародна корупційна схема нелегального видобутку, вивезення і продажу бурштину, яка координується правоохоронними органами та представниками як місцевої, так і центральної влади. І саме вони кожного року знаходили «пояснення», чому законодавчі ініціативи щодо легальної організації видобутку бурштину є недосконалими чи мають професійні ризики. Унікальність даної ситуації полягає в тому, що ті, хто «кришує» цю корупційну схему, і висловлюють зауваження щодо ухвалення даного законопроекту», – зазначив М. Томенко.

«Проте, законопроект прийнято у першому читанні і необхідно зробити все, щоб його якнайшвидше підготувати до другого читання», – зауважив Голова Комітету.

Він поінформував, що цей законопроект буде дороблятися разом із представниками Житомирської, Рівненської та інших областей, фахівцями та експертами, і висловив переконання, що вже в цьому році в Україні буде легалізований видобуток бурштину. «А це означає, що місцеві жителі будуть легально оформлені на роботу, матимуть соціальний захист і можливість отримувати пенсії, місцеві бюджети отримають відповідні надходження, і нарешті зупиниться знищення довкілля при нинішній системі видобутку бурштину», – підсумував співавтор законопроекту.

Довідково

Законопроект №1351-1 спрямований на удосконалення правового регулювання відносин у сфері видобування та реалізації бурштину. У ньому визначаються види та строки користування бурштиноносними надрами, особи, що можуть бути користувачами таких надр, порядок укладання договорів про видобування бурштину тощо. У проекті також встановлюється статус спеціалізованих комунальних підприємств та старательських артілей в бурштиновій галузі, порядок надання спеціальних дозволів на користування бурштиноносними надрами, плати за їх користування, порядок поділу ділянок таких надр на старательські ділянки тощо. Окрім того, визначаються особливості набуття права користування на геологічну інформацію про бурштиноносні надра, порядок утворення та діяльності бурштинової біржі, особливості проведення біржових операцій на таких біржах тощо.

Розділи: Довкілля

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути