chrome firefox opera safari iexplorer

На Одеському фестивалі покажуть найкращі фільми Канн, Берліна та Венеції

10 червня 2015 о 09:00

У лайнап секції «Фестиваль фестивалів» ОМКФ-2015 увійшли нова робота політв'язня іранця Джафара Панахі «Таксі», що перемогла в Берліні, найкраща режисерська робота Венеціанського МКФ «Білі ночі листоноші Олексія Тряпіцина» Андрія Кончаловського, Каннські призери «Син Саула» і «Лобстер», а також інші лауреати головних світових кінооглядів.

«Таксі» — третій фільм іранського режисера Джафара Панахі, знятий після арешту за антиурядову діяльність і всупереч забороні займатися кінематографом протягом 20 років. Незважаючи на обмеження, режисер з'являється в кадрі в ролі самого себе за кермом пасажирського таксі. Знята в документальній стилістиці трагікомедія про сучасне іранське суспільство отримала головний приз Берлінського кінофестивалю. «Золотого ведмедя» з рук журі замість Панахі, що перебуває під домашнім арештом, приймала його племінниця, яка знялася в картині.

На ОМКФ-2015 пройде перший після міжнародної прем'єри показ тріумфатора Канн — драми «Син Саула» Ласло Немеша. Дебютна повнометражна картина молодого угорського режисера вже визнана одним з найоригінальніших висловлювань нa тему Голокосту, що розкриває трагедію втрати людяності без спекуляцій та банальностей. На 68-му французькому кіноогляді фільм зібрав чотири нагороди, включаючи Гран-прі.

В Одесі покажуть ще одного Каннського лауреата — перший англомовний фільм «Лобстер» грека Йоргоса Лантімоса, що отримав Приз журі. У філософсько-алегоричній притчі про любов та стосунки знялися актори з різних країн — Колін Фаррелл, Рейчел Вайс, Олівія Колман і Леа Сейду.

Полу-документальна кіноповість «Білі ночі листоноші Олексія Тряпіцина» — лауреат Срібного Лева на Венеціанському МКФ — черговий літопис драми російського села від режисера Андрія Кончаловського. У фільмі зіграв справжній листоноша з Архангельської області та інші місцеві жителі.

Також у програмі «Фестиваль фестивалів»: неймовірне розслідування Чорнобильської катастрофи українським художником Федором Олександровичем у фільмі «Російський дятел», що отримав Гран-прі Санденса в номінації «Найкращий іноземний документальний фільм»; поетична антиутопія Олексія Германа-молодшого «Під електричними хмарами», відзначена Срібним Ведмедем Берлінале за спільну операторську роботу українця Сергія Михальчука та росіянина Євгена Прівіна; найкраща режисерська робота Берлінського МКФ — чорна комедія «Тіло» Малгожати Шумовської, знята одним кадром «Вікторія» Себастьяна Шиппер, що отримала три призи Берлінале; призер Венеціанського кінофестивалю — турецька драма «Сівас» Каана Мюждеджі, а також лауреат МКФ в Сан-Себастьяні («Найкращий фільм» і «Найкращий режисер») — іспанський драматичний трилер «Чарівна дівчинка» Карлоса Вермута.

Джерело: gazeta.ua
Розділи: Новини культури