chrome firefox opera safari iexplorer

Українцям обіцяють новий порядок надання субсидій вже завтра

10 липня 2015 о 16:52

У Міністерстві соціальної політики обіцяють – від завтра запрацює новий ще більш спрощений порядок надання субсидій на житлово-комунальні послуги. Зокрема, про це повідомив Міністр соціальної політики Павло Розенко під час конференції в Будинку уряду.

«Кількома днями раніше уряд прийняв постанову №475, що стосується внесення певних змін до порядку призначення субсидій. Завтра вона буде опублікована в «Урядовому кур’єрі», — підкреслив Міністр.
За його словами, відомство змогло усунути технічні проблеми, котрі виникали під час оформлення субсидій, а також врахувало усі скарги та критику як від експертів сфери, так і громадян та внесло відповідні зміни до порядку. Усього їх дев’ять.
Зокрема, було вирішено припинити практику декларування громадянами розміру доходів, оскільки при вказуванні точних сум українці роблять найчастіше помилки і стають претендентами на штрафи. З початком дії постанови у декларації потрібно буде лише вказати вид доходів (пенсія, стипендія, тощо).
При цьому пан Міністр підкреслив, що не потрібно буде зараховувати до доходів разову допомогу, як от благодійні внески, допомога на поховання, тощо.
Окрім того, за його словами, буде вилучено норму про штрафування громадян у разі виявлення помилок у заповненій ними заяві. «У ній відпадає потреба, оскільки люди у декларації зазначатимуть лише вид доходів» — пояснив пан Розенко.
Також дозволяється призначати субсидію з оглядом на доходи громадян не за попередній дохідний рік, а за попередні три місяці. Полегшено участь підприємців, вирішено питання, котре виникає під час раптової смерті власника житла. А у випадку спірних питань – дано право місцевій владі приймати рішення щодо надання чи не надання субсидії тому чи іншому громадянину самостійно.
Останнє на що звернув увагу Павло Розенко – це отримання даних щодо кількості зареєстрованих осіб. Якщо у п’ятиденний строк органи соціального захисту не отримають від відповідальних органів цю інформацію, вони будуть керуватися тими даними, котрі надали громадяни.
Новими документами для оформлення субсидії на оплату житлово-комунальних послуг громадян мають забезпечити до 1 вересня. Однак, за словами Міністра, заповнювати, з урахуванням зазначених змін, можна буде і старі декларації, вони своєї дії не втратять.