chrome firefox opera safari iexplorer

У ці вихідні в Древньому Києві відбудеться фестиваль «Билини Древнього Києва IX-XI століть»

11 серпня 2015 о 12:42

15-16 серпня в «Парку Київська Русь» відбудеться головна подія року – фестиваль «Билини Древнього Києва 9-11 ст.».  Уже традиційно на цей захід приїжджають учасники клубів історичної реконструкції з усіх куточків України та з інших країн. Вони розташовуються табором за стінами Київського Дитинця, і на кілька днів місто оживає у прямому сенсі слова, бо його наповнюють усіма можливими смислами учасники фестивалю.

Так вони ходять в історично достовірному одязі, де все – від важкої кольчуги до найменшого ґудзика чи жіночих прикрас – має бути таким, яким воно було тисячу років тому. У таборі дотримуються правил прадавніх часів у побуті – готують на вогнищі, не вживають продуктів, яких ще не було на нашому континенті за часів Древньої Русі, на зразок картоплі чи помідорів, облаштовують намети максимально достовірно, сплять на сіні.
Зранку до вечора живуть реконструктори простим і глибоким  способом життя, несучи крізь століття давню мудрість через народні ремесла, прадавні пісні, танці, ігри. Особливе місце у реконструкції посідає військова культура давнини. Під час фестивалю проходить кілька великих битв на ристалищі, причому як удень, так і вночі, коли місто поринає у темряву і лише факели по периметру ристалища підсвічують баталію. Це відчуття важко передати. Здається, що опиняєшся на справжньому ратному полі тисячу років тому. І твоє щастя – що ти лише спостерігаєш.
Учасники фестивалю щедро діляться з гостями інформацією, яку довго по крупинкам збирали з древніх джерел. Так на фестивалі можна не лише побачити багато нового, що є, власне, добре забутим старим, але й спробувати самому пройти крізь віки і отримати практичні навики. Наприклад, навчитися таким доречним і в наш справам, як плетіння голкою, виготовлення шкіряних виробів, чи таким забутим ремеслам, як плетіння кольчуг чи видування скляних намистин. Також реконструктори запрошують гостей Древнього Києва зіграти у рухливі ігри – лапту, кубб, чи настільні ігри – тавлеї та інші.
Любителі оригінальних прикрас та інших сувенірів мають обов’язково завітати на ярмарок майстрів. Адже лише раз на рік тут будуть представлені не просто цікаві і гарні речі з натуральних матеріалів, а історично достовірні реконструкції прикрас, посуду, шкіряних ременів, сумок та багато іншого.
Окрім того, гостей фестивалю чекають такі прадавні заняття, як стрільба з лука, катання на конях. Глибше зануритися у атмосферу Середньовіччя дозволить зміна іміджу в історичній костюмерній Древнього Києва.
Ціна квитка на фестиваль «Билини Древнього Києва 9-11 ст.» – 150 грн, для пенсіонерів – 75 грн, для дітей шкільного віку – 50 грн, дошкільнята – безкоштовно. Можна придбати квитки заздалегідь на сайті Парку зі значною знижкою.

Древній Київ у «Парку Київська Русь» розташований в с. Копачів, Обухівський район, Київська область. З Києва щогодини курсують маршрутки від метро Видубичі.

 

 

 

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути