chrome firefox opera safari iexplorer

У ніч на понеділок українці зможуть побачити «кривавий місяць»

25 вересня 2015 о 13:23

В ніч на понеділок, 28 вересня, мешканці Землі стануть очевидцями рідкісного астрономічного явища — «кривавого супермісяця». Наступного разу щось подібне відбудеться лише через 18 років, повідомляє Громадське радіо.

За поточними розрахунками NASA, «кривавий місяць» розпочне свій «схід» в ніч на 28 вересня, о 3:11 за київським часом, і стане повністю червоним приблизно в 5:00 ранку.

У цей день на астрономічному календарі збігаються одразу дві події: супермісяць і так званий «кривавий місяць».

Назва Blood Moon (тобто кривавий місяць) поширена у англомовних країнах. У інших країнах це називається прозаїчніше — місячне затемнення. Воно відбувається, коли Сонце, Земля і Місяць вирівнюються по прямій. Таке явище ще відоме як сигизія, тобто вирівнювання трьох або й більшої кількості астрономічних тіл в межах Сонячної системи.

Саме під час затемнення Місяць потряпляє в тінь Землі і у певні моменти його поверхню можна спостерігати з нашої планети у криваво-червоних кольорах.

Затемнення — явище, яке відбувається доволі часто, як правило, двічі на рік. У ХХІ столітті воно відбудеться ще 228 разів.

Проте 28 вересня ця подія доволі особлива. Адже затемнення співпадає із супермісяцем.

Супермісяць — це момент найбільшого зближення Землі зі своїм природним супутником. Під час супермісяця Місяць виглядає більшим (на 14%) і яскравішим (на 30%).

В астрономії будь-яка найближча до Землі точка навколоземної орбіти небесного тіла (неважливо, чи це Місяць чи шутчний супутник), називається перигей.

Співпадіння супермісяця та затемнення відбуваться раз на декілька десятків років. Останнє спостеріглося 1982 року, а наступне ми побачимо лише 2033.

Як пишуть журналісти британської газети Independent, незважаючи на нестандартну назву кривавий супермісяць навряд чи матиме якийсь надзвичайний вплив на землян.

«Єдине що дійсно може трапитися на Землі під час затемнення, це те, що люди, які дивилися вночі на небо, прокинуться наступного ранку з болем у шиї», вважає Ноа Петро, фахівець НАСА.

Розділи: Довкілля

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути