chrome firefox opera safari iexplorer

Яценюка на відставку можуть вмовити лише США та Європа?

11 листопада 2015 о 12:02

Попри падіння рейтингу у 22 рази та катастрофічний стан економіки, Прем’єр Яценюк не погоджується добровільно йти у відставку. Вплинути на нього можуть тільки США та Європа?, розмірковує «Україна молода».

Невдовзі буде рік, як наша рідна Верховна Рада затвердила програму уряду. А це означає, що в грудні спливе термін своєрідної недоторканності уряду Арсенія Яценюка і наш легендарний «Кабмін-Камікадзе» нарешті можна буде відправити у відставку. Звільнивши, врешті-решт, українську економіку від його згубного впливу.

Відставці, про яку суспільство вже так давно мріяло, формально не заважає нічого. Окрім одного маленького нюансу: розпад правлячої коаліції означатиме необхідність проведення дочасних виборів. А отже, політичну нестабільність та ще один недешевий передвиборчий період. Тим часом вітчизняні політологи та наші союзники у Європі та США вже не знають, що гірше: одна маленька нестабільність чи тривалий час руйнівної стабільності...

Україна: погляд збоку

Погляд на нашу державу збоку, тобто, із Заходу, не вселяє жодного оптимізму. «Замість того, аби стати надією демократії після зміни Революції гідності, Україна перетворилася на некомпетентний і корумпований пострадянський режим», — пише впливове видання «Блумберг». У те, що ми здійснюємо вкрай важливі і необхідні реформи, вірять лише Прем’єр-міністр Яценюк та деякі члени його кабінету.

«Опинившись без украй необхідного прикриття війни, зовнішні підрозділи і недієздатне ядро української політичної еліти дуже швидко показало своє істинне обличчя, — продовжує «Блумберг». — Усередині уряду панує хаос: Прем’єру загрожує звільнення у той момент, коли це стане можливим. А саме у грудні. І це може негативно вплинути на крихку правлячу коаліцію, у якій партія Яценюка є другою за впливовістю силою». Проблеми зарубіжні експерти вбачають не лише у сірій будівлі Будинку уряду на вулиці Грушевського. «У законодавчій владі нині домінують популісти, а це серйозно ускладнює проведення значимих реформ — якщо хтось узагалі планував їх проводити», — безжально додає видання.

Хаос, на думку Заходу, панує і у судовій системі. «Ця держава живе у вакуумі підзвітності, — ще у вересні заявив співдоповідач ООН із питань позасудових страт Крістоф Хейнс. — Українська влада провалила розслідування загибелі понад ста людей на вулицях Києва в останні дні революції. Розслідування гальмують представники влади, оскільки деякі підозрювані у київських розстрілах нині продовжують працювати у Міністерстві внутрішніх справ». Звертають увагу на Заході і на діяльність нашого Президента Петра Порошенка. «Він — єдиний із десяти найбагатших українців, хто торік зумів примножити свій капітал, — каже Хейнс. — Його банк суттєво розширився в той час, як інші фінустанови були позбавлені ліцензії».

Але найбільше претензій — до економічного блоку. І, окрім наших західних партнерів, це дуже яскраво бачать усі українці, які нині стали суттєво біднішими, втрачають роботи, соціальні виплати. Зарплата в Україні — у доларовому еквіваленті — через девальвацію гривні вже стала суттєво меншою, ніж у нерозвинутих африканських країнах. А тим часом у нас стрімко падає ВВП, а зменшення виробництва вимірюється вже десятками відсотків.

Справді є така партія?!!

Оцінку діяльності Прем’єр-міністра, яку дають йому люди, показало опитування громадської думки. Якщо на минулорічних парламентських виборах його політична партія «Народний Фронт» отримала підтримку 22% населення, то нині рейтинг цієї політсили упав... рівно у 22 рази! І становить близько 1%. Тобто, перебуває у межах статистичної похибки. 

Найбільше, за даними соціологів, нас із вами не влаштовує невміння керівництва уряду впоратися з економічними проблемами і суцільною корупцією. Хто пам’ятає гасло минулих виборів «Голосуй за «Народний Фронт», бо інакше Яценюк не залишиться Прем’єром!», той оцінить політичне провалля, у яке зумів звалитися Арсеній Петрович.

Сам Яценюк до власного провалу ставиться надзвичайно спокійно. «Мене не хвилює мій власний політичний рейтинг, — заявив Прем’єр-неудачник і зробив спробу недолуго виправдатися. — Мене цікавить тільки рейтинг України». Комічності цій фразі надає хоча би той факт, що рейтинг України — після невтомної праці Арсенія Яценюка на її благо — на переддефолтному рівні. За даними всіх міжнародних рейтингових агенцій. І від повного фінансового краху нас рятує тільки допомога Заходу.

І при цьому Прем’єр-невдаха продовжує з усіх сил триматися за владу. Намагаючись не втратити крісла, він нещодавно завдав своєрідного удару у відповідь своїм опонентам: заявив про відставки у своєму Кабінеті. «Під ніж», як відомо, потрапили очільник Міносвіти, Міністерства охорони здоров’я та Міністерства енергетики. Хоча їхній рейтинг, особливо рейтинг очільника Міністерства освіти, за більшістю опитувань є значно вищим, ніж бал довіри самому Арсенію Яценюку. Втім головний «камікадзе» погоджуватися на добровільну відставку наразі категорично не хоче. І навіть більше — намагається шантажувати Захід входженням України у чергову епоху нестабільності, яка, за його словами, вигідна зовнішньому ворогові.

Прохання з американським акцентом

Проте експерти переконані: саме Захід є тією паличкою-виручалочкою для України, яка може позбавити Україну від Яценюка. США можуть переконати Арсенія Петровича добровільно залишити посаду. На кону стоїть надто багато: поразка України, до якої ми перебуваємо дуже близько, остаточно дискредитує ідею демократичних трансформацій через протести, яку пропагують американці. І може навіть призвести до політичного фіаско адміністрацію Барака Обами.

«Продана» американцями система противаг і стримувань у нашій державі не працює, — вважає народний депутат, колишній журналіст Сергій Лещенко. — Замість взаємного контролю команди Порошенка і Яценюка змовилися. Вони поділили сфери впливу і відповідальності, щоби не перетинатися і не конфліктувати. Наприклад, у сфері впливу Яценюка знаходиться «Ощадбанк», «Енергоатом» і держкомпанія з видобування титанової руди. У піраміді Порошенка — «Укрексімбанк», «Центренерго» та «Укрспирт». Влада безвільно дозволяє паразитувати на цих структурах компаніям-посередникам, наближеним до оточення Президента і Прем’єра. Навіть на завод «Електроважмаш», на якому міністрові економіки Айвараса Абромавічусу вдалося звільнити корумповане керівництво, на днях повернувся попередній директор. Призначений за квотою Миколи Мартиненка».

Пан Мартиненко, до речі, — чи не найбільший головний біль Прем’єра Арсенія Яценюка. Нещодавно, коли він давав інтерв’ю журналу «Політіко» і хвалився непопулярними реформами в нашій державі, питання про скандал із Мартиненком, одним із своїх найближчих соратників, застало Прем’єра зненацька. І він, зокрема, не зумів відповісти про своє ставлення до політика, який перебуває під слідством одразу у двох країнах — Чехії і Швейцарії. Натомість зробив більш ніж дивну заяву: проводити слідство з цього питання ні всередині парламенту, ні у межах фракції «Народний Фронт» не потрібно, оскільки... пан Мартиненко категорично спростовує всі звинувачення.

Але, як кажуть, не Мартиненком єдиним! Яценюк, за словами експертів, працює на таких грошових мішків, як Леонід Юрушев, Ігор Коломойський і навіть Рінат Ахметов. «Виходить, що Вашингтон всіляко підтримує нинішню урядову українську команду грішми та гарантіями уряду США, скеровує в Україну військових інструкторів і детективів ФБР, схиляє європейців до утримання санкцій проти Росії, — продовжує Лещенко. — Саме під американським тиском вдалося досягти створення в Україні Антикорупційного бюро і поліції». Тим часом віддачі від цієї роботи Америка наразі не бачить. І неодноразові заяви посла США в Україні Джефрі Пайєта про небувалу корупцію та бездіяльність влади — цьому активне підтвердження.

А тому, передбачає народний депутат, є всі шанси сподіватися, що США таки зуміє переконати Арсенія Яценюка, на якого свого часу робили ставку, добровільно написати заяву про відставку. В іншому випадку нас очікує напрочуд сумне майбутнє. «Температура у суспільстві піднімається, — прогнозує Сергій Лещенко. — Популісти стрижуть купони, у провладних політиків, окрім Михаїла Саакашвілі, фіксують негативні рейтинги співвідношення довіри/недовіри. Цим користується опозиція, яка чекає реваншу на наступних виборах».

І аби не повторити в Україні «донецький реванш» — після всіх тих кривавих жертв, які заплатила і продовжує платити наша країна за повалення його режиму — треба негайно усунути головний чинник, що може сприяти цьому реваншу. Маємо на увазі нинішнього Прем’єр-міністра, який свого часу так щиро обіцяв стати для нас тимчасовим камікадзе.

ДУМКА ЕКСПЕРТА

Відставка вже у кишені?

На думку політолога Павла Нусса, відставка нинішнього Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка вже узгоджена між усіма сторонами і очевидна без жодних перебільшень. «Наскільки мені відомо, залишається відкритим питання дискусії між адміністрацією Президента, ключовими фігурами парламенту і самим Яценюком щодо узгодження компромісної кандидатури на посаду технократичного Прем’єра», — написав на своїй сторінці у «Фейсбуцi» Павло Нусс.

За словами експерта, відставку Арсенія Яценюка і призначення нового уряду з новим очільником готова підтримати фракція нинішнього Прем’єр-міністра «Народний Фронт». Принаймні більша її частина. «Та, яка орієнтована на інтеграцію у фракцію БПП «Солідарність», — пояснив Нусс. — За неперевіреною інформацією, хедлайнером виступає один із лідерів «Народного Фронту», секретар РНБО Олександр Турчинов, який, окрім іншого, виступає посередником між сторонами».

А поштовх для активізації цих дій надала, як і можна було прогнозувати, Америка. «Візит міністра торгівлі США в Україну, на мій погляд, реально вплинув на ситуацію, і США в особі пані міністра, безумовно, дали свої рекомендації щодо вирішення кадрового питання у Кабміні та подолання кризи швидкого реагування на виклики», — резюмував політолог.

Розділи: Аналітика

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути