chrome firefox opera safari iexplorer

Показано унікальні матеріали з архівів СБУ про Голодомор

03 березня 2016 о 16:30

У Києві показали унікальні архіви СБУ про Голодомор. На виставці представлені документи, в яких описується жорстока правда про грабіж селян.

У музеї «Меморіал жертв Голодомору» 1 березня відкрили документальну виставку «Хроніка Голодомору». На виставці представлені документи ЦК КП(б)У та РНК України, які зосереджені в Центральному державному архіві громадських об'єднань України. Вони висвітлюють політичний механізм створення геноциду.

Значну частину виставки складають документи галузевого державного архіву Служби безпеки України. Головним чином це відомості, аналітичні записки, довідки, що розкривають методи репресій для пограбування українських селян.

Крім статистичних матеріалів також представлені окремі документи з архівної кримінальної справи чернігівського селянина І.Мотлоха, одного з учасників повстанської організації «Вільне козацтво», що діяла у вересні-жовтні 1931 року на території чотирьох районів Чернігівщини.

Червоною ниткою через всю виставку проходить теза про штучний характер Голодомору, який був організований вищим партійним керівництвом у Москві і втілений в Україні руками місцевого загону єдиної Всесоюзної компартії.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути