chrome firefox opera safari iexplorer

Юрій Щербак — новий голова комітету Шевченківської премії

06 березня 2016 о 10:38

Президент призначив головою Національної премії України імені Тараса Шевченка відомого громадського та політичного діяча, письменника і дипломата Юрія Щербака.

Відповідний указ президент уже підписав.

«Очолити Комітет я запропонував людині, яка асоціюється з порядністю і відповідальністю, і водночас є глибоким інтелектуалом і майстром слова», – сказав президент.

Порошенко сказав, створив робочу групу, яка запропонувала ідеї щодо нового прозорого і демократичного порядку конкурсного відбору претендентів на найвищу мистецьку нагороду України.

Він затвердив нове Положення про Національну премію та вніс зміни до Положення про Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка. До нового складу Комітету увійшли люди різних поколінь – від «шістдесятників» до ровесників української незалежності.

Колишньому керівникові Комітету Борису Олійнику президент подякував за роботу, яку було проведено для визначення найбільш достойних претендентів на здобуття Національної премії 2016 року.

Юрій Щербак, лікар за фахом, почесний доктор медицини Національного медичного університету імені О. О. Богомольця, був послом України в Ізраїлі (1992—1994), у США (1994—1998) та Канаді (2000—2003). У 1998—2000 роках був радником Президента Леоніда Кучми. У 1984 році дістав літературну премію Спілки письменників України імені Юрія Яновського.

 

 

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути