chrome firefox opera safari iexplorer

Премію Стуса присудили голові «Форуму Видавців» Олександрі Коваль

21 квітня 2016 о 13:26
Лауреатом премії імені Василя Стуса у 2016 році стала президент громадської організації «Форум Видавців» Олександра Коваль.

Нагородження відбулося на відкритті «Книжкового арсеналу». Про його результатиповідомила Києво-Могилянська бізнес-школа, яка нині є співорганізатором цієї події.

Олександра Коваль ініціює та організовує заходи, скеровані на розвиток видавничої галузі, промоцію книги в Україні та за кордоном.

Премію їй вручили «за особливий внесок в українську культуру та стійкість громадянської позиції».

Сама Коваль відреагувала на нагороду дописом у Facebook.

Олександра Коваль на врученні премії імені Василя Стуса. Фото KMBS

«Вчора мені вручили премію Василя Стуса, засновану Євгеном Сверстюком. Це премія українського ПЕН-клубу. Я поки що не усвідомила, що це для мене значить, не можу наразі повірити, що удостоєна цієї великої честі. Я ще напишу про свої почуття і подяки для тих, хто мене номінував і голосував… Стусові, Сверстюкові і десяткам їх побратимів вдалося видертися на вертикальну стіну. Нам також вдасться, але треба дертися щосили і тримати один одного», — написала лауреатка.

Претендентами на нагороду цього року також були письменниця, доктор історичних наук, професор Донецького національного університету Олена Стяжкіна та Андрій Содомора — перекладач з класичних мов, письменник, член Національної спілки письменників.

Олександра Коваль із дипломом премії імені Василя Стуса. Фото KMBS

Сама Премія імені Василя Стуса заснована 1989 року Українською асоціацією незалежної творчої інтеліґенції (УАНТІ), присуджується щороку Українським центром Міжнародного ПЕН-Клубу авторам (літераторам, митцям, режисерам), які мають видатні успіхи у своїй галузі, виразну громадянську позицію, активно присутні в українському культурному просторі.

Раніше премію вручали щороку, 14 січня, у день святого Василя.

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути