chrome firefox opera safari iexplorer

Українці всього світу готуються до Дня вишиванки 19 травня

18 травня 2016 о 12:48

Святкувати День вишиванки, який цього річ припадає на 19 травня, українці планують у всьому світі. Вже традиційні марші вишиванок, які проводять десять років поспіль не тільки по українських містах, а й далеко за кордоном, закликають любити та носити рідний національний одяг.

Про намір приєднатися до ювілейної події вже повідомили представники діаспори з більш як 50 країн світу, повідомляє Україна молода.

Акція розпочалась зі студентської ініціативи на факультеті історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича у 2006 році, і з кожним роком до неї долучається все більше людей, міст та країн.

«Довідавшись про традицію у певний день усім миром одягати вишиті сорочки, до нас почали приєднуватися об’єднання українців з різних куточків світу і торік свято підхопили вже у 38 країнах. Причому, як нам повідомляли організатори, вишиванки за кордоном одягають не лише етнічні українці, а й ті, хто в цей складний для нашої країни час  підтримує Україну як державу, а українців як націю», — розповідає «УМ» один з ініціаторів свята Сергій Бостан.

На сьогодні невирішеним питанням залишається офіційність цього заходу на державному рівні. «Коли започатковували святкування Дня вишиванки, то ніхто собі за мету не ставив, щоб воно розрослося до світових масштабів», — розповідає пан Сергій.

На честь Дня вишиванки в Україні проведуть акцію «Народжені у вишиванці». Організатори планують подарувати вишиванку всім новонародженим.

«Щороку ми дарували вишиваночки дітям, які народжувалися в день свята в чернівецьких пологових будинках. У цьому році ми хочемо, щоб свої вишиваночки народжені 19 травня отримали в кожному пологовому будинку України», — зазначили організатори акції у Facebook.

«Завдяки благодійникам ми вже маємо вишиванки для Київської, Львівської і Чернівецької областей», — йдеться в повідомленні.

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути