chrome firefox opera safari iexplorer

З нагоди 160-річчя Франка: «Франко Фест», найбільший портрет зі скульптур та «Франко-квести»

26 серпня 2016 о 12:51

Завтра, 27 серпня, в Україні відзначатимуть 160 років від дня народження видатного письменника, поета, публіциста, перекладача, ученого, громадського та політичного діяча Івана Франка.

У Києві з нагоди цієї дати виставкою «Іван Франко: ідея державності» почалося урочисте відкриття проекту «Франко Фест», у Львові зі скульптур створять найбільший у світі портрет Івана Франка, а на його батьківщині - проходитимуть квести «Місцями Івана Франка».

Про ці заходи пише Україна молода.

Літературно-мистецька виставка у Національному музеї літератури (м. Київ) акцентує увагу на націєтворчій складовій доробку Каменяра. На ній експонують рідкісні видання, автографи, світлини та документи з фондів музею-організатора, а також Інституту літератури імені Тараса Шевченка НАНУ та Центрального державного історичного архіву України.

Наприклад, представлено автограф вірша «Розвивайся ти, високий дубе», який Іван Франко готував до видання у збірці «З вершин і низин»; експонується лист письменника до Михайла Драгоманова, його анотація (німецькою мовою) до «Історії України-Руси» Михайла Грушевського, матеріали про діяльність у Науковому товаристві імені Тараса Шевченка.

Особливим експонатом виставки є сорочка Івана Франка, передана на виставку Львівським літературно-меморіальним музеєм видатного письменника й діяча.

Нагадаємо, українська національна ідея відображена у таких творах Івана Франка: «Мойсей», «Національний гімн» «Не пора...», «Моя любов», «Розвивайся ти, високий дубе», «Ляхам» (1880—1883). Державницькі ідеї самостійності й соборності української нації знаходимо, зокрема, у працях «Що таке поступ», «Гадки на межі», «Великі роковини», «Одвертий лист до галицької молоді».

Виставка діятиме до кінця вересня.

У Львові на площі перед Театром опери та балету імені Соломії Крушельницької майже тиждень проходить фестиваль сучасної монументальної скульптури Franko sculpture symposium. 

Учасники симпозіуму, скульптори Академії мистецтв, інтерпретуючи поетичні образи Івана Франка, створили 6 скульптур iз пінополістиролу висотою 4 метри кожна.

Модульні скульптурні блоки пересуватимуться на колесах. Разом вони утворять найбільший у світі портрет Івана Франка. Презентують результат проекту уже в суботу надвечір.

У Дрогобичі та селі Нагуєвичі Дрогобицького району — на батьківщині Івана Франка — проходять, зокрема, День Франкової книги, квест «Місцями Івана Франка» та виставки творів декоративно-ужиткового мистецтва.

До 160-го ювілею з дня народження Івана Франка у «Видавництві Старого Лева» вийде друком абетку про поета "Франко від А до Я".