chrome firefox opera safari iexplorer

Що їдять на Великдень у різних країнах

11 квітня 2017 о 11:08

Великдень — найважливіше християнське свято, шановане у багатьох країнах. Святковий стіл цього дня символічний і багатий. Але склад і кількість символічних страв на пасхальному столі у країнах суттєво різниться — це вплив народних традицій, прийнятих в країні.

Австралія

Тут дуже популярні “яйця” з шоколаду або цукру – великі й малі. Ще тут люблять робити гостинці у формі кролика або рідкісної тубільної тварини цього континенту – bilby. За традицією, великоднє меню австралійців складається зі смаженої баранини, яловичини або курчати зі смаженими овочами, схожими на картоплю, моркву, кабак, квасолю, горох або broccholi.

На десерт подають традиційну солодку австралійську великодню страву – Pavlova – це торт із безе, прикрашений фруктами, ківі, полуницями, ананасами й мандаринами. Дуже популярні солодкі гарячі булочки (Hot Cross Bun), що їх австралійці їдять на сніданок великоднього ранку перед неодмінним відвідуванням церкви. Великдень в Австралії – то час, коли багато австралійських родин виїздять на природу.

Англія

Тут головна страва пасхального столу — запечене фаршироване ягня. Ще з м’ясних страв англійці визнають медово-часникові фрикадельки, копчену шинку, сосиски або бекон, глазуровані яблуками. У якості гарніру зазвичай подають картоплю у розмариново-часниковому маслі.

Як і в багатьох країнах, великодній стіл англійців немислимий без фарбованих яєць і весняних свіжих салатів. Особлива родзинка свята — десерти. Господині печуть великодній торт (пасхальний кекс) і особливі булочки зі здобного тіста з цукатами та родзинками, які прикрашаються у вигляді хреста. Крім того, часто подають горобиновий або шпинатний торт та пиріг з кролятиною.

Болгарія

За традицією цієї країни, на Великдень багато писанок викладають довкола великої святкової хлібини. Болгари “цокаються” писанками доти, поки на одному з них не з’явиться тріщина, і бажають при цьому одне одному успіху. Найвдатнішим вважається той, у кого великодня писанка найдовше залишиться ціла.

Франція

Тут також в якості основної м’ясної страви — запечене ягня, порося або навіть косуля. Разом із святковою м’ясною стравою подається омлет з беконом або ковбасою. Різноманітна великодня випічка: листковий пиріг по-ліонськи з джемом, сливами і корицею, кекс із хлібного тіста, в яке додають велику кількість масла, яєць, цукру і помаранчеву воду. А ось здоба в кожному регіоні своя. Наприклад, в Турині печуть пряники у формі конячок, на Корсиці випікають бісквіт у вигляді кошика, в який складають фарбовані у червоний колір яйця, в Провансі готують торт з мигдалю і зацукрованих апельсинів та дині; у Савойї подають прості грінки.

Італія

В Італії головна страва застілля — баранина з артишоками. Що ж стосується випічки, то кожен регіон святкує по-різному. Міланці подарували Італії пасхальний кекс у вигляді голуба, прикрашений мигдалем і цукровими кульками. Жителі півдня печуть пиріг з дріжджового тіста, в якому запікають шматки сиру пекоріно і пармезан, ковбасу різних сортів і варені яйця. Без Лігурійської страви «Тorta Pasqualina» не обходиться жоден Великдень. Це особливий пиріг, начинений шпинатом і яйцями. Вважається, що кількість коржів тут має становити не менше тридцяти трьох — за кількістю років життя Христа. Пишаються своєю випічкою і сицилійці: вони печуть відкритий пиріг, начинений сиром і з відвареної у воді пшеницею і цукатами.

Німеччина

Головні символи свята тут — великодні яйця і великодній заєць. Німці з повагою ставляться до Великоднього Зайця, адже вони не тільки шанують традиції, але і вірять, що саме в їх країні, в районі Нижньої Саксонії, проживає головний у світі Великодній Заєць Ханні Хазі. А вечорами німці розводять великодні вогнища, в яких нібито згорають усі гріхи і біди.

Взагалі святкування Пасхи в Німеччині починається в четвер, який називають «зелений четвер» через звичай їсти зелені продукти: супи, шпинат, петрушку, цибулю-порей. Навіть яйця і відварну картоплю поливають зеленим соусом. У Страсну п’ятницю німці їдять рибу. Але найголовніший бенкет починається, звичайно, в неділю. Баранина у вигляді торта, смажене ягня, яке подається зі спаржею та картоплею... А пасхальний пиріг в Німеччині дуже схожий на нашу паску: готується тісто на молоці, в яке додається багато яєць і родзинки, воно заплітається у вигляді коси і запікається в довгастій формі.

Польща

Поляки на великодній стіл готують різні ковбасні вироби та багато страв з холодного м’яса. Дуже популярні пироги з фруктами, макові штруделі. Під час пасхальної трапези прийнято ділитися освяченими яйцями, що за своєю формою та символікою нагадує різдвяний поділ облатками. На столі повинні бути обов’язково присутніми традиційний жур, м’ясо, ковбаса, паштети, фаршировані яйця, а на десерт – дріжджова паска та мазурка. Діти обожнюють шоколадних зайчиків, курчат і баранчиків.

Швеція

Мешканці Швеції прикрашають до Великодня свої домівки великодніми квітниками – жовтого, зеленого та білого кольору. У своїх оселях шведи всюди ставлять жовтих курчат, обряджених кольоровим чепурним пір’ям. Писанки вони роблять із картону, а всередину кладуть велику гарну цукерку.

Великодній стіл шведів не можна уявити без риби. Рибне меню північних європейців дуже різноманітне. Різні сорти маринованого оселедця, лосося, кільки та інших риб, гарніром для яких служить картопля і спаржа. Не забувають і про м’ясо. На Великдень готують печеню з баранини з картопляною запіканкою. Важливий атрибут святкового столу — випічка. Тут це національна семля — тришарова солодка булочка, начинена збитими вершками і мигдальною пастою.

Фінляндія

У Фінляндії на Великдень готують солодку кашу «Меммі». Основні інгредієнти: житнє борошно і солод, які замішуються на воді, а потім запікаються в духовці. Кашу їдять як десерт, а подають з цукром і вершками.

У Фінляндії також на пасхальному столі вітається багатий рибний раціон. Власне, без риби тут не обходиться жодне застілля. Важливий символ свята фарбовані яйця. Ще одна традиційна для фінів пасхальна страва — солодка паска, яка і з вигляду, і за смаком нагадує нашу паску.

За матеріалами Ukrhealth.net та Rivne1.tv

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути