chrome firefox opera safari iexplorer

У Фастові пограбували Музей-вагон злуки УНР та ЗУНР

11 липня 2017 о 12:08

Відомий Петлюрівський вагон (музей-вагон злуки УНР і ЗУНР) цинічно пограбували на залізничному вокзалі у Фастові цими днями.

Факт пограбування так званого «Музею на колесах» виявив його директор Едуард Мондзелевський, коли днями повернувся з курорту до Фастова і хотів провести заплановану екскурсію для гостей з різних міст України.

«Це просто якийсь жах і я змушений повідомити громадськість про надзвичайно неприємну звістку- цинічне пограбування нашого музею, яке сталося у період моєї відсутності під час відпустки за межами Фастова. Невідомі злодії виламали замок у дверях вагону, потрощили експозицію і стіни музею, та покрали в середині багато цінних експонатів», — написав пан Мондзелевський у Facebook.

За його даними, вкрадено старі монети Австро-Угорської, Німецької і Російської імперій, срібну гривню часів Київської Русі, козацький мідний кухоль, бронзові речі, телефон І пол. ХХ ст., стару книжку ХІХ ст. і допоміжну техніку — телевізор, електроконвектор тощо.

На його думку, злодії працювали вночі, «бо порізалися склом від вітрин і заляпали своєю мерзотною кров`ю майже всі виставкові вітрини і віконні шторки».

Директор музею повідомляє, що лінійної міліції чомусь на вокзалі не було як під час пограбування, так і під час виявлення самого факту пограбування.

 umoloda.kiev.ua

«Повірьте, довго прийдеться оговтуватися нашому музею і відновлювати його колишню повноцінну експозицію. На жаль, одні все життя збирають і примножують щось, а другі тільки тим і живуть, що щось у когось крадуть», — обурюється Едуард Мондзелевський.

І додає, що для нього це жах, оскільки експозиція збиралася роками.

«І хоча мною подано відповідні заяви до правоохоронних органів, проводиться слідство і працюють відповідні експерти, але хто верне все втрачене?», — наголошує директор «Музею на колесах».

 umoloda.kiev.ua

Довідково

Музей-вагон злуки УНР та ЗУНР, також Петлюрівський вагон — розташований поруч із будівлею Фастівського залізничного вокзалу. Директор музею — Едуард Модзилевський, історик, голова Фастівського міського осередку «Просвіта» ім. Т. Г. Шевченка.

Музей відображає історичний період, коли Україна у грудні 1918 року, підписала акт злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки. Ця подія відбулася саме на залізничній станції Фастів.

Вхід до музею безкоштовний.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути