chrome firefox opera safari iexplorer

9 травня: це цікаво знати

09 травня 2020 о 06:01

Пам’ять серця… Пам’ять сивини…
Пам’ять тих, що не прийшли з війни.
Пам’ять – наче квіти на броні…
Сонце усміхається мені.
Микола Сингаївський

У народі 9 травня здавна намагалися посадити горох, заговорений на хороший урожай. Вважали, що це – найкращий день для посадки не лише гороху, а й картоплі. Наші пращури помітили таку городню прикмету: якщо лист берези розвернувся повністю – можна саджати картоплю. Саме свято мало різні назви: Степан-рівнопашець, Степанів день, Глафіра-горошниця. Також говорили, що 9 травня потрібно з радістю зустрічати ластівок, які повертаються з перелітних країв.

Якщо цього дня сніг пішов, – рік буде легким для худоби. Також сніг обіцяє хороший врожай гречки. Мороз у цей день обіцяє повторні заморозки за тиждень. Якщо ця прикмета збувається, то кажуть, що осінь теплою буде.

За церковним календарем 9 травня вшановують священномученика Василія, єпископа Амасійського; праведну Глафіру, діву; преподобного Іоанникія Дівиченського; святителя Стефана, єпископа Великопермського.

Іменинники 9 травня:
Василь, Степан, Глафіра.

9 травня народились:

1871 – Володимир Гнатюк – український фольклорист, етнограф, мовознавець, літературознавець. Започаткував систематизоване видання фольклорних та етнографічних матеріалів («Галицько-руські анекдоти», «Галицько-руські народні легенди», «Коломийки», «Колядки та щедрівки»).

1933 – Роман Андріяшик – український письменник, журналіст, лауреат Шевченківської премії за роман про Ю. Федьковича «Сторонець».

9 травня відзначають:

  • День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Події 9 травня:

1913 – перший політ гідроплана С-10 «Гідро» Ігоря Сікорського.

1945 – офіційна перемога СРСР над нацистською Німеччиною. На ЦА ім. М. В. Фрунзе приземлився Лі-2 з екіпажем А. И. Семенкова, що доставив у Москву акт про капітуляції нацистської Німеччини.

Чи знаєте ви, що:

Тварини передбачають майбутнє. Всім відомо про щурів, які тікають з корабля, що має загинути. Моряки ніколи не сумніваються у правдивості цієї прикмети.

Під час Другої світової війни через Північне море великі морські каравани здійснювали регулярні рейси, везучи з портів Великобританії до Радянського Союзу продовольство та зброю. Однак, цей морський шлях патрулювали німецькі підводні човни та літаки, тому не всім кораблям судилося дістатися місця призначення. І ось у Мурманську начальство почало підмічати, що під час стоянок моряки то з одного, то з іншого корабля всіма правдами і неправдами намагаються перевестися на інший, хоч і гірше захищений човен. Після проведення негласного розслідування виявилося, що люди переводилися саме з того корабля, з якого перед виходом у море тікали пацюки. Моряки стверджували, що потім ці судна завжди гинули.

За поширення паніки кілька моряків було розстріляно. Після цього розмови про щурів і переведення припинилися. І лише пацюки продовжували покидати приречені на загибель кораблі…

«Рідна країна»

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути