chrome firefox opera safari iexplorer

29 червня – 131 рік від дня народження композитора Тадея Маєрського

29 червня 2020 о 06:59
uk.wikipedia.org

Відомий український композитор, піаніст, педагог Тадеуш (Тадей) Станіславович Маєрський народився у Львові. 

1911р. закінчив філософський факультет Львівського університету і водночас — Консерваторію Галицького Музичного Товариства  по класах фортепіано та композиції.

1912-14р.р. вдосконалював  майстерність гри на фортепіано у Лейпцігській консерваторії.    

До 1920 р. давав  концерти в Польщі — як соліст і в складі ансамблю. Разом з братом – Яном Маєрським, тенором, співаком Паризької опери — здійснив турне західноєвропейськими столицями (Белград, Відень, Будапешт). У Львові 1923р. дав кілька концертів зі співачкою А.Яновською. Від 1927р. виступав ускладі тріо з С. Кребсом та А. Шмаром.

Починаючи з 1920 р., викладав фортепіано і методику фортепіанної гри в Консерваторії  Галицького Музичного Товариства (ГМТ).  З 1927 р. –  професор вищого і концертного курсів ГМТ.

У 1910-і роки Тадей Маєрський створив Товариство аматорів музики і опери, писав музику, викладав  майстерність гри на фортепіано, виступав у пресі як музичний критик.    

У 1939—1941 рр. та 1944—1955 рр. Т.Маєрський викладав фортепіано у Львівській державній консерваторії. 

Маєрський – композитор приділяв увагу різним жанрам інструментальної та вокальної музики. У 1930-х роках він  спробував застосувати у своїх творах додекафонну техніку.й став одним з двох музикантів – не лише у Львові, а й загалом у цілій Польщі – які засвоїли цю складну композиторську техніку. (Додекафонія – техніка музичної композиції, за якої використовуються серії з «дванадцяти лише між собою співвідносних тонів». Її винайшов видатний австрійський музикант А.Шьонберг  на початку 1920-х років).

Головний додекафонний твір Т.Маєрського — «Симфонічні етюди» для великого оркестру — з успіхом виконувався у Львові й Базелі.  

 1948 р. композитора звинуватили у «формалізмі» з усіма політичними оцінками, характерними для епохи «соцреалізму».

Помер Т.С. Маєрський 16 жовтня 1963р. у Львові.

До спадщини композитора належать  музична комедія «Місс Елліс» («Блакитний вітер»); музика до вистав Е.Ростана «Далека принцеса», П.Рибіцького «Снігова ніч»; оркестровка незакінченої опери М. Леонтовича «На русалчин Великдень»; численні твори для фортепіано, скрипки з симфонічним оркестром та скрипки соло; твори для органа.

Т.Маєрський також є автором музично-педагогічних праць: «Школа гри на фортепіано», «Методологія гри на фортепіано», та статей про творчість відомих композиторів.

Підготувала Олена Бондаренко, 

Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна»

  

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути