chrome firefox opera safari iexplorer

Галерея «АВС-арт» презентує виставку Сергій Григор’єв

15 червня 2020 о 08:59
uahistory.com

До 110-річчя з дня народження Сергія Григор’єва галерея «АВС-арт» представляє добірку творів художника з колекції Михайла Поживанова. Експоновані роботи – пейзажі й жанровий живопис автора 1960—1980-х рр.

Сергій Григор’єв – один із велетнів київської школи живопису. Про нього написано декілька монографій, видані каталоги, «похвилинно» досліджена творча біографія...

Сергій Григор’єв був талановитим майстром ліричного, камерного пейзажу. Він брав невибагливі мотиви й зображав їх такими, як вони є, без видимої інтерпретації, «об’єктивно». Завдяки тонкому відчуттю емоційності природних станів і вмінню «розіграти» це в кольорах і градаціях тону, в живій фактурі мазків він дуже легко транслював емоцію глядачеві. Таке диво мистецтва було б неможливе без відчуття міри та вміння сказати фарбами рівно стільки, скільки потребує мотив. Григор’єв – немов музикант – віртуозний виконавець теми, написаної до нього самою природою. В цій якості мистець постає не лише індивідуально, а уособлює одну з двох магістральних тенденцій київської школи – творчість як майстерне відображення очевидної дійсності.

«Те, що я жанрист, – вже доведено критикою, не викликає ні в кого заперечення й моє заняття портретом. А от запитують, як на схилі віку я раптом став пейзажистом. Ні, я не став – завжди був ним! З дитинства, живучи біля Дніпра, захопився цією рідкісною й пісенно-поетичною довколишньою природою. Малював Дніпро з 12-13 років і малюю все життя Наддніпрянську Україну – то сувору, то лагідну, задушевну. Не можна не бути пейзажистом, живучи на цій легендарній землі древньої Київської Русі з рікою, що увійшла в літописи». – Сергій Григор’єв

Про автора

Сергій Григор’єв (22 червня (5 липня) 1910, Луганськ – 9 квітня 1988, Київ) – український живописець і графік, видатний портретист і майстер тематичних картин. Навчався в Київському художньому інституті у Ф.Красицького, Ф.Кричевського. (1928—1932). Працював у побутовому жанрі (з 1930). У 1932—1933 роках викладав на кафедрі рисунку Харківського художнього інституту. Професор КХІ (із 1947). Лауреат державних премій СРСР (1950, 1951). Народний художник СРСР (1951). У 1951—1955 роках – ректор Київського художнього інституту. 1958 року очолив творчі майстерні Академії мистецтв УРСР, якими керував до кінця життя. Переважно працював у жанрах портрета й пейзажу. Жив у Києві. Твори художника зберігаються в багатьох музеях України і світу.

Наша адреса: м. Київ, вул. Глибочицька, 32-В, 3-й поверх.

Виставка працює 16 червня – 4 липня 2020 з 12:00 до 19:00 щодня, крім неділі та понеділка.

Вхід вільний.

Контактний телефон: +380 (44) 359 11 33.

E-mail: gallery.avsart@gmail.com

Сайт: www.avsart.com.ua

Сторінка у Фейсбуці: @avsart.gallery

Розділи: Культурна

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути