chrome firefox opera safari iexplorer

3 липня 1941 року народився  видатний український скрипаль і диригент Богодар Которович

03 липня 2020 о 06:39
kyiv-soloists.com.ua

Народний артист України  Богодар  Которович – один із засновників української скрипкової школи, незмінний керівник  Державного камерного ансамблю «Київські солісти», професор  Київської консерваторії.  

Богодар Антонович Которович  народився в місті Грубешеві на Холмщині (нині Польща). 1945р. родина переїхала на Волинь, а за якийся час – до  Львова. Тут Богодар закінчив музичну школу,  рік навчався у консерваторії. Затим перевівся до Московської консерваторії . 

Ще в студентські роки – 1971-го — отримав дві премії : на конкурсі ім. Н.Паганіні в Генуї та на конкурсі  ім. Дж. Енеску в Бухаресті. До речі, за премію, отриману в Генуї, купив авто – «копійку», але невдовзі продав.

Через 20 років Б.Которович стане членом журі конкурсу Н.Паганіні. 1999 р., завершуючи кар'єру музиканта, він два вечори – у Київській консерваторії та Національній опері — гратиме на скрипці Паганіні роботи Гварнері, яку до Києва доправили спецрейсом.  До речі, Б.Которович — єдиний скрипаль неіталійського походження, якому пощастило грати на цій скрипці поза межами Італії. 

1984 р. Богодар Которович створив інструментальний ансамбль «Київські солісти». 

1994 р. музиканта запросили викладати в консерваторії   Сіднея (Австралія).

1995 у Харкові відбувся Перший міжнародний конкурс юних скрипалів. Відкривав його Б.Которович. Згодом конкурс був названий його ім’ям. 

Також маестро постійно очолював Український міжнародний конкурс скрипалів ім. М.Лисенка в Києві. 

Учні Которовича, серед яких і донька Мирослава -  стали відомими скрипалями у багатьох країнах світу.    

Помер Б.А.Которович 4 липня 2009 р., наступного дня після свого 68-річчя. Привітати його з днем народження прийшли перша дружина з донькою (знайомі розповідали , що маестро мешкав  самотньо у однокімнатці, котру знімав). Здавалося, ніщо не віщувало лиха...

Донька згадувала, що батько завжди жив дуже скромно. Нерідко виступав безкоштовно. Миожливим квартирним грабіжникам лишав записку: «Шановні,  золота і грошей немає. Сам через це сумую. Господар»…  

Підготувала Олена Бондаренко

Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна»

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути