chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні минає 70 років від дня народження першого космонавта незалежної України Леоніда Каденюка

28 січня 2021 о 11:47

Редакція ain.ua вибрала з його інтерв'ю спогади про мрію стати космонавтом, польоти на шатлі «Колумбія» і космос...

Про рішення стати космонавтом
Космонавтом я вирішив стати ще в дитинстві, 12 квітня 1961 року, коли оголосили про політ Юрія Гагаріна. Тоді я ходив до третього класу. Мрія про космос допомогла мені добре вчитися (школу закінчив зі срібною медаллю), стимулювала до занять спортом. Я був капітаном шкільної команди з ручного м'яча, волейболу, баскетболу.

 Про те, як став космонавтом

Я вступив до Чернігівського вищого авіаційного училища льотчиків, а після його закінчення п'ять років служив інструктором, чекаючи чергового набору в загін космонавтів. Комісія прибула до нас в частину в 1976 році. З багатьох охочих тоді забрали двох — мене і ще одного офіцера. Нас направили в Москву, де по черзі проходили ґрунтовні медичні обстеження 254 льотчика з усього Союзу.

Зрештою, з цієї групи я залишився один. Я пройшов надзвичайно жорстку комісію. Нас готували як командувачів багаторазового транспортного космічного корабля «Буран». Це космічний корабель, дуже схожий на американський «Спейс Шаттл», на якому я і полетів потім. [...]Ми вивчали багато різних наук: медицину, біологію, астрономію, астрофізику, геологію, екологію.

 Про політ на кораблі-шатлі «Колумбія»
Зізнаюся, після виконання передстартових операцій я навіть задрімав — поки наземні служби проводили останні перевірки систем «шаттлу». На це у них пішло кілька годин. Ми перебували в кріслах корабля, і я не помітив, як заснув. Прокинувся хвилин за десять до старту. А коли корабель виявився на орбіті, відчув душевний підйом.

Я займався дослідженнями з вирощування рослин в умовах невагомості й роботами за програмою Київського інституту системних досліджень людини. Для майбутнього роботи в галузі космічної біології мають особливе значення, оскільки пілотовані експедиції на інші планети займуть роки, і без «городу» на борту обійтися буде вкрай проблематично.

Я, звичайно, втомлювався, але більше не фізично, а психологічно. [...]Виручала музика. Кожному дали можливість взяти з собою аудіокасети з улюбленими мелодіями. Я вибрав твори тих виконавців, на яких виріс: пісні Анатолія Солов'яненка (він особисто подарував мені свій альбом перед польотом), Дмитра Гнатюка, Софії Ротару та інших. І, знаєте, американські колеги із задоволенням їх слухали!

Джерело: uamodna
Розділи: Видатні постаті

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути