chrome firefox opera safari iexplorer

Україна — країна «чорної археології»

02 січня 2021 о 14:24

В ніч на 29 грудня 2020 року сербські митники затримали на в‘їзді в країну велику археологічну колекцію з понад двох тисяч антикварних предметів, які намагалися вивезти з України. Серед 2113 предметів — підвіски, персні, браслети, наконечники для списів, стріл, сокир і навіть булава.Ця історія ще раз підтвердила сумний факт відсутності в Україні державної політики в сфері захисту національної спадщини загалом та археології зокрема. Бізнесмени і політики, які позиціонують себе як фанати культурної спадщини, за останні десятиріччя всіляко підтримували «чорних археологів», грабували провінційні українські музеї та формували свої приватні колекції. Україна стала поодинокою країною цивілізованого світу, яка вважала нормальним пропагування і організацію виставок предметів «чорної археології»!Тож нині вкрай важливо перетворення Інституту археології в незалежну інституцію та посилення функції превентивної археології. Для формування пріоритетів державної політики у сфері захисту національної археологічної спадщини варто створити археологічну комісію із авторитетних науковців при Міністерстві культури. 

І, звичайно, сподіватися на те, що правоохоронці таки візьмуться за організаторів незаконної, тіньової та прибуткової сфери «чорної археології» в Україні.

Микола Томенко, 

засновник фонду «Рідна країна»

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути