chrome firefox opera safari iexplorer

25 лютого: це цікаво знати

25 лютого 2021 о 00:05

Малоросійство – це не політика і навіть не тактика, лише завжди апріорна і тотальна капітуляція.
Леся Українка

Календарна весна завітає до нас вже за три дні, і 25 лютого у дохристиянські часи починалися пташині свята, які продовжувалися аж до свята весняної Землі-Матері, що відзначалося 9 березня. У цей час давні українці молилися про швидкий приліт птахів з вирію, які приносять на своїх крилах тепло південних країн.

У народі 25 лютого і протягом трьох наступних днів виставляли на вранішній мороз зерно, що призначалося для посіву. Бо вірили, що підморожене, воно дає кращий врожай. На мороз виносили також льон і пряжу, щоб мати чисті і рівні нитки. Вірили, що речі, зшиті з такої пряжі, прослужать своїм власникам набагато довше.

25 лютого називали «рибним днем», на вечерю було прийнято готувати рибну страву. Крім цього, численні прикмети в цей день підказували рибалкам, коли очікувати хорошого клювання і удачу. Наприклад, якщо потекли струмки, риба буде добре ловитися.

Знахарі намагалися саме 25 лютого лікувати переляк. Вважалося, якщо людина дуже сильно злякалася, то зцілювати необхідно особливим чином, інакше вона згодом захворіє. Для лікування переляку застосовували ритуали та змови.

Нові справи в цей день не починали, поїздки не планувати, вважаючи, що все це, за прикметами, приведе до невдач.

За церковним календарем 25 лютого вшановують Іверську ікону Божої Матері; святителя Мелетія, архієпископа Антіохійського; святителя Олексія, митрополита Київського і всієї Руси, чудотворця; святителя Мелетія, архієпископа Харківського; преподобну Марію, звану Марином, та батька її Євгенія; святителя Антонія, патріарха Константинопольського.

Іменинники 25 лютого:

Олексій, Марія, Євген, Антон, Мелетій.

25 лютого народились:

1871 – Леся Українка (Лариса Петрівна Косач-Квітка) – українська письменниця, перекладачка, культурний діяч. Автор численних віршів, поем, драматичних творів («Камінний господар», «Лісова пісня», «Бояриня» та ін.).

«Хотіла б я піснею стати У сюю хвилину ясну, Щоб вільно по світі літати, Щоб вітер розносив луну. Щоб геть аж під яснії зорі Полинути співом дзвінким, Упасти на хвилі прозорі, Буяти над морем хибким». (Леся Українка)

1887 – Лесь Курбас – український режисер, актор, теоретик театру, драматург, публіцист, перекладач. Засновник театру «Березіль».

1905 – Павло Вірський – український танцівник і хореограф. Художній керівник Ансамблю танцю УРСР (1955–1975), який з 1977 року носить його ім’я.

Події 25 лютого:

1572 – Іван Федоров заснував друкарню у Львові.

1918 – Мала Рада ухвалила закони про введення в Українській Народній Республіці нового (григоріанського) календаря і середньоєвропейського часу.

1957 – засновано Державне видавництво дитячої літератури УРСР (нині – «Веселка»).

Чи знаєте ви, що:

25 лютого 1956 на XX з’їзді КПРС М.С.Хрущов виступив із закритою доповіддю «Про культ особи та його наслідки», присвяченою засудженню культу особи Й.В.Сталіна. В доповіді було вперше подано інформацію про численні репресії і порушення «соціалістичної законності» за часів перебування Йосифа Сталіна при владі. По суті, доповідь Хрущова розвінчала попередній образ Сталіна – «вірного спадкоємця і продовжувача справи Леніна» – і створила новий – тирана, диктатора, некомпетентного політика і бездарного воєначальника. По закінченні з’їзду доповідь була розіслана в усі партійні та комсомольські організації СРСР; 30 червня в пресі було надруковано постанову ЦК КПРС з викладенням основних положень доповіді Хрущова.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути