chrome firefox opera safari iexplorer

18 березня – 92 роки від дня народження Федора Муравченка, видатного констурктора авіадвигунів

18 березня 2021 о 06:20
uk.wikipedia.org

Академік, Герой України Федір Муравченко упродовж багатьох років був незмінним генеральним конструктором Запорізького машинобудівного конструкторського бюро «Прогрес». Творець понад 50 модицікацій авіаційних двигунів.

Майбутній конструктор народився 18 березня 1929р. в Запоріжжі-Грудуватому Синельниківського району, що на Дніпропетровщині, в родині колгоспників Михайла Юхимовича та Варвари Миронівни Муравченків. 

Закінчив авіамоторобудівний факультет Харківського авіаційного інституту. 

Тривалий час працював на секретному підприємстві  «Поштова скринька 57» у Запоріжжі, пройшов шлях від інженера-конструктора до провідного конструктора.

Від 1967р. -  на державному підприємстві «Запорізьке  машинобудівне  конструкторське бюро «Прогрес» ім.академіка О.Івченка». У 1989р. призначений  на посаду генерального конструктора бюро.

Серед авіадвигунів, у створенні яких брав участь Ф.М.Муравченко — турбореактивні двигуни з великим ступенем двоконтурності, які не мають аналогів у світі.  Зокрема — один з найпотужніших у світі двигун Д-18Т (4 модифікації) з тягою 23430 кілограмів для важких транспортних літаків Ан-124 «Руслан», Ан-225 «Мрія»; турбовальний двигун Д-136 для гелікоптера Мі-26, що за потужністю і вантажопідйомністю не має аналогів у світі, та багато інших. 

До розробок під керівництвом і за участі Ф.Муравченка також  належать генератори інертних газів для гасіння пожеж; газові турбіни, якими обладнані  газоперекачувальні станції України, Ірану, Туреччини, Болгарії, Азербайджану, Туркменістану; двигуни для навчально-бойових  та пасажирських літаків і легких гелікоптерів. Авіадвигуни, у розробці яких брав безпосередню участь Ф.Муравченко, використовуються у 60 країнах світу на 42 типах літальних апаратів.

Ф.М.Муравченко є автором чи співавтором  понад 200 наукових праць, понад 30 авторських свідоцтв і патентів.

Помер видатний конструктор 8 лютого 2010 р. 

Діяльність Ф.М.Муравченка була відзначена державними преміями СРСР та України, орденом «За заслуги». У 2002р. Ф.Муравченку було присвоєне звання Героя України.

«Рідна країна»

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути