chrome firefox opera safari iexplorer

24 червня: цікаво знати

24 червня 2021 о 05:09

Любити ближнього – це найважливіша з людських наук, вона вистраждана людством.
Олесь Гончар

«Варфоломій та Варнава дня украли, а ночі доточили», – кажуть про 24 червня у народі, адже вважалося, що з цього часу день починає коротшати, а ніч довшати.

А ще колись після 24 червня починали готуватися до жнив і спостерігали, якщо під час дощу похолодало – погода зміниться на краще, а також, якщо хмари змінюють колір – зміниться й погода.

За церковним календарем 24 червня   християни, які живуть за західною традицією святкують Різдво Іоанна Хрестителя, або Івана Предтечі. Також в цей день вшановують Апостолів Варфоломія та Варнаву; преподобного Варнаву Ветлузького; перенесення мощей преподобного Єфрема Новоторзького та ікону Божої Матері «Достойно є» («Милуюча»).

Іменинники 24 червня:

Юхим, Варфоломій, Варвара, Єфрем.

24 червня народились:

1860 – Феофіл Яновський – український лікар-терапевт, один з засновників Київської терапевтичної школи. За його ініціативою на Київщині і в інших регіонах засновано багато протитуберкульозних закладів санаторного типу. Національний інститут фтизіатрії та пульмонології носить ім’я Ф.Г.Яновського.

1873 – Іван Стешенко – український літературознавець, письменник.

1899 – Іван Твердохліб – український актор театру і кіно. Ролі: Оврам («Патетична соната»), Череви («Сорочинський ярмарок»), Павло («Коліївщина»), Іван («Дорогою ціною») та ін.

1913 – Василь Будник – український учений у галузі ракетобудування та космічної техніки. Розробник перших балістичних ракет, один із засновників конструкторського бюро «Південне». Герой Соціалістичної Праці. Академік НАН України.

Події 24 червня:

1886 – в Одесі відкрилася друга в світі бактеріологічна станція.

1917 – у Києві на вщерть заповненій Софіївський площі Володимир Винниченко зачитав текст І Універсалу Центральної Ради, прийнятий напередодні.

1934 – столиця України перенесена з Харкова до Києва.

1941 – у трьох тюрмах Львова було розстріляно 2072 особи «з метою прискореного розвантаження тюрем Львівської області від контрреволюційного, кримінально-політичного елемента».

2011 – у Печерському районному суді Києва почався суд над Юлією Тимошенко у справі про укладення газового контракту з Росією 2009 року.

Чи знаєте ви, що:

Про наукові міфи, що користуються популярністю

Мозок людини працює тільки на 10%. – Брехня
Ця помилка існує вже майже сторіччя. На щастя, а, може, і на жаль, це не так. Дані магнітно-резонансних досліджень мозку наочно демонструють, що велика частина кори головного мозку активно задіяна в житті людини. Працює наша голова, навіть коли ми спимо. Отже, вірити в обіцянки про те, що в майбутньому людина зможе використовувати мозок повністю і тоді наступить щастя всім і відразу, не варто.

Зростання клітин мозку у дорослих припиняється. – Брехня
Хоча найактивніше мозок людини росте і проходить основні стадії формування саме в ранньому віці, ділення клітин не припиняється й у дорослих. Дослідження показують, що нейрони успішно ростуть і змінюються до самої смерті. Отже, нерви відновлюються, і шанси порозумнішати є у всіх.

З’їсти булочку з маком – майже те ж саме, що й палити опіум. – Майже правда
Як не дивно, в цьому твердженні є частка істини. Хоча від булочки з маком ви не відчуватимете наркотичної ейфорії, яку відчувають курці опіуму, проблеми з наркоконтролем можуть виникнути. Якщо через деякий час після того, як людина з’їсть дві булочки з маком, узяти у неї кров на аналіз, то тест на опіати, швидше за все, буде позитивним.

Розділи: Календар