chrome firefox opera safari iexplorer

На Черкащині створено природний парк «Холодний Яр»

15 липня 2021 о 13:28

Уряд схвалив проєкт Указу Президента України «Про створення національного природного парку «Холодний Яр», повідомляють у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів.

Парк створять на території Черкаського району Черкаської області, до якого включать 6833,5071 га земель державной власності в постійне користування.

А саме:

  • 6829,5 га земель, що вилучають у Державного підприємства «Кам’янське лісове господарство»;
  • 4,0071 га земель, що вилучають у Черкаської обласної державної адміністрації. 

«Екологи, громадські активісти і просто друзі живої природи не одне десятиріччя боролись за створення в Холодному Яру на Черкащині національного природного парку. Сьогодні ми ще на крок наблизились до того, щоб зберегти ці унікальні і типові природні комплекси та передати їх під особливий режим охорони держави»,—прокоментував Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський.

Холодний Яр є унікальним об’єктом. Це реліктовий лісовий масив у центрі України. Його територія складається із цінних земель, де зосереджено близько 150 унікальних історичних, археологічних, культурних, природних об'єктів, що потребують збереження та охорони.

У Холодноярських лісах збереглися залишки кількох древніх городищ та руїни підземних церков і печер. Тут зафіксоване зростання видів рослин, що занесені до Червоної та Зеленої книг України.

Територія парку входить до Смарагдової мережі Європи (UA000026 Kholodnyi Yar).

Розділи: Довкілля

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути