chrome firefox opera safari iexplorer

2 вересня: це цікаво знати

02 вересня 2021 о 05:54

За народним календарем 2 вересня – день Самуїла, який вважався заступником чоловіків. Тому цього дня господині намагалися приготувати багато смачних страв і всіляко догодити чоловікові. Люди вірили, що цього дня дівчатам варто молитися, щоб Бог послав доброго чоловіка, одруженим жінкам – про здоров’я їхніх чоловіків та синів, а вагітним жінкам – про народження хлопчиків.

Також у Самуїла просили про гарну погоду взимку і про багатий врожай наступного року. Саме о цій порі було багато грибів, тож селяни вирушали до лісу їх збирати.

За церковним календарем 2 вересня вшановують пророка Самуїла; мучеників Севира, Мемнона і з ними 37-ми мучеників.

Іменинники 2 вересня:

Самійло, Серафима, Северіан, Севир.

2 вересня народились:

1811 – Іван Вагилевич – український поет, фольклорист, етнограф, філолог, громадський діяч, член «Руської трійці».

1856 – Володимир Левицький (Василь Лукич) – український культурно-громадський діяч, видавець, літературознавець, бібліограф. Разом з І. Франком уклав антологію української поезії.

1891 – Павло Филипович – український поет, літературознавець. Автор збірок поезій «Земля і вітер», «Простір»; низки праць, зокрема «Шевченко і декабристи» та ін. Репресований.

1908 – Валентин Глушко – інженер, видатний вчений, один з піонерів ракетно-космічної техніки; засновник вітчизняного ракетобудування.

2 вересня відзначають:

  • День нотаріату.

Події 2 вересня:

1794 — указом Катерини II селищу Хаджибей надано статус міста, в 1795 р. було перейменовано в Одесу.

1831 — вийшла друком перша частина «Вечорів на хуторі біля Диканьки» Миколи Гоголя.

1889 — в Маріуполі почав працювати морський порт.

1913 – у Києві відкрилася Перша Всеросійська спортивна олімпіада.

1945 – Японія підписала Акт про капітуляцію. Закінчення Другої Світової війни.

1990 — в Українській РСР відбулися мітинги проти підписання нового союзного договору.

1990 — у Тирасполі проголосили Придністровську Республіку.

1996 – протягом 2–16 вересня 1996 року в Україні була проведена грошова реформа. В обіг введено національну валюту України гривню та її соту частку – копійку.

Чи знаєте ви, що:

Назва «гривня» походить від прикраси з золота або срібла у вигляді обруча, що носили на шиї (тобто – на «загривку»). Частіше за все, це були м’яко закруглені обручі, з кінцями у вигляді голівок левів, прикрашені кольоровою емаллю.

Перше згадування «гривні» у значенні грошової одиниці зустрічається в «Повісті минулих літ». Тобто, вже у VIII–ІХ ст. при здійсненні торгових операцій, сплаті данини гривня використовувалась як міра ваги і лічби.

Гроші і покарання Не встигли з’явитися перші гроші, як їх почали активно підробляти. Доля перших фальшивомонетників була немилосердною: з ними жорстоко розправлялися. У Київській Русі злочинців спалювали, кидали на розтерзання диким звірам, вливали їм в горло розплавлене олово або топили в річці.

Грошове безсмертя У Німеччині зі старих банкнот роблять добрива для сільського господарства, в Росії – рубероїд, а в Україні – туалетний папір.

Гроші і погода Дослідження показали, що в теплу сонячну погоду люди більш охоче розлучаються з грошима і витрачають більше, ніж у похмурі дні.

Грошові сни Якщо вам приснилися миші, блохи або таргани, чекайте значного надходження грошей до сімейного бюджету.

Розділи: Календар

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути