chrome firefox opera safari iexplorer

14 жовтня: це цікаво знати

14 жовтня 2021 о 05:47

От і прийшла Покрова, що не лише землю снігом вкриває, але й «піднімає бабу на ноги», щоб погуляти на весіллях.

У народі з 14 жовтня починали справляти весілля, що тривали до початку пилипівського посту – 27 листопада. Оскільки це була наймасовіша пора шлюбування, залишилося прислів’я: «Прийшла Пречиста – принесла старостів нечиста, а як прийде Покрова – зареве дівка, як корова».

Неодружені ж дівчата цього дня йшли до церкви і просили аби «Свята Покрівонька покрила голівоньку чи хусткою, чи ганчіркою аби не була дівкою». Та святій Покрові молилися не лише дівчата. Пресвята Богородиця була покровителькою запорозького козацтва та й всієї України.

Що ж до побуту, то на Покрову вирізали чотири дернини, клали їх на горищі по всіх кутках, травою донизу «аби взимку у хаті було сухо». З Покровою також пов’язано чимало метеорологічних спостережень. Зокрема, яка Погода на Покрову, такою буде і зима.

За церковним календарем 14 жовтня відзначається свято Покрова Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Пріснодіви Марії.
Відзначення свята Покрови має дуже глибоку історію в Україні. Хоча воно було запроваджене ще з часів хрещення Русі. Особливе шанування Покрови Богородиці починається з 12 століття, при князі Андрії Боголюбському, який і збудував першу на Русі Покровську церкву. Покрова Пресвятої Богородиці була одним з найголовніших свят запорозьких козаків, котрі будували багато однойменних храмів та особливо шанували ікони Покрови.

Також 14 жовтня вшановують апостола від 70­ох Ананія; преподобного Романа Солодкоспівця; преподобного Саву Вишерського, Новгородського; преподобного Домнина Солунського; пресвятого мученика Михаїла, ігумена Зовійського, і з ним 36 пресвятих мучеників; праведника Петра (Калнишевського) Багатостраждального.

14 жовтня народились:

1940 – Лесь Сердюк – український актор. Знявся в понад 90 фільмах («Загибель ескадри», «Як гартувалася сталь», «Батальйони просять вогню», «Гетьманські клейноди», «Мамай», «Тарас Бульба»).

1943 – Раїса Кириченко (Корж) – українська співачка (мецо-сопрано), народна артистка УРСР. Лауреат державної премії України ім. Т. Г. Шевченка. Кращі пісні: «Чураївна», «Козачка», «Стремено», «Жіноча доля», «Мамина вишня».

1950 – Віктор Баранов – український поет, прозаїк, перекладач. Автор численних поетичних збірок, повістей та романів. Лауреат літературних премій імені Є. Плужника та О. Гірника.

14 жовтня відзначають:

  • День українського козацтва.
  • День захисників і захисниць України.

Події 14 жовтня:

1770 – заснування Олександрівської фортеці (з 1806 р. – м. Олександрівськ, з 1921 р. – м. Запоріжжя).
1905 – засновано Міжнародну федерацію аеронавтики.
1943 – Запоріжжя визволили від німецько-фашистських загарбників.
1947 – уперше літак перевищив швидкість звуку.

Чи знаєте ви, що:

14 липня 2021 року Верховна Рада України перейменувала свято на «День захисників і захисниць України».

За інформацією Головного управління персоналу Генерального штабу Збройних Сил України нині у війську 57 тис. жінок — військовослужбовців, з них 3,5 тис. — старші офіцери. Для порівняння, торік у війську проходило службу 24897, у 2017-му — понад 23 тисячі, а у 2008 році їх було всього 1800.

Статус учасника бойових дій за участь в АТО/ООС надано 9916 жінкам. 166 військовослужбовиць у період з 2014 року відзначено державними нагородами України.

У Збройних Силах України працюють над тим, аби кількість жінок-військовослужбовиць зростала. Наразі триває активний відбір та підготовка жінок з подальшим направленням до складу міжнародних операцій з підтримки миру і безпеки на посади офіцерів штабу та радниць.

Розділи: Календар

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути