chrome firefox opera safari iexplorer

16 жовтня: це цікаво знати

16 жовтня 2021 о 05:16

Відлітайте, дерева. Прощай, нетутешня пташко.
Ані докору з уст. Нам лишається довга сльота...

(Мар'яна Савка)

У народі 16 жовтня вшановували мученика Діонісія і казали: «Денис – лихого ока бережись». Існувало повір’я, щоб вберегти себе цього дня від вроків, треба нижню білизну одягти на виворіт. А ще для того, щоб позбавитися від ворогів, брали дрібку солі, клали її в смолу і примовляли: «Розтане раб Божий (ім’я), як смола. Навколо мене Божа камінні стіна. Чорному, черемному сіль в очі, завидющому, загребущому – смоли в очі».

За церковним календарем 16 жовтня вшановують священномученика Діонісія Ареопагіта, єпископа Афінського; Рустика, пресвітера, та Єлевферія, диякона; преподобного Діонісія, затворника Києво-Печерського; преподобного Іоана Хозевіта, єпископа Кесарійського, та блаженного Ісихія Хоривіта.

Іменинники 16 жовтня:

Денис, Іван.

16 жовтня народились:

1837 – Олександр Митрак – український письменник, фольклорист і етнограф. Поезії, етнографічні нариси присвячені життю, побуту та звичаям закарпатських горян («Домашній быт угро-русского крестьянина», «Сенокосы в угро-руссов», «Народная свадьба угорских русинов»). Видав «Русско-мадьярскій словарь» та «Мадьярско-русскій словарь».

1907 – Петро Григоренко – радянський генерал-майор, правозахисник. Виступав на захист кримських татар та інших депортованих народів. У 1964 за легальну правозахисну діяльність розжалуваний у рядові і позбавлений всіх державних відзнак, перебував у радянських тюрмах, таборах.

16 жовтня відзначають:

  • Всесвітній день здoрoвoгo харчування.
  • Всесвітній день анестезіолога.
  • День алерголога.

Події 16 жовтня:

1596 – розпочався Берестейський церковний собор, де Київська митрополія Руської православної церкви на території Речі Посполитої вирішила розірвати стосунки з Константинопольським патріархатом та об’єднатися з Апостольською Столицею за умов підлеглості православних Папі Римському, визнання основних католицьких догм і збереження православної обрядності. (за новим стилем)

1813 – почалася «Битва народів» (тривала до 19 жовтня), в якій брали участь війська Франції, Рейнського союзу, Польщі, Австрії, Пруссії, Росії і Швеції; закінчилася нищівною поразкою армії Наполеона і його першим зреченням від престолу.

1946 – за вироком Нюрнберзького трибуналу в будівлі Нюрнберзької в’язниці страчені нацистські злочинці (Ріббентроп, Кейтель, Кальтенбруннер, Розенберг, Франк, Фрік, Штрейхер, Заукель, Йодль і Зейсс-Інкварт).

1964 – Китай провів перше випробування ядерної зброї.

Чи знаєте ви, що:

  • Половина продуктів, які сьогодні споживають у світі, були вирощені фермерами в Андах. Звідси ми маємо картоплю, кукурудзу, солодку картоплю, гарбузи, кабачки, всі види бобових, арахіс, маніоку, кеш’ю, ананаси, шоколад, авокадо, томати, перець, папаю, полуницю й багато інших.
  • Харчова цінність насіння кабачка й гарбуза підвищується з часом. Зокрема, у насінині, що пролежала півроку, набагато більше білку, ніж у щойно зібраній.
  • У Біблії сіль згадується більше тридцяти разів.
  • Лише 5 відсотків виробленої щороку солі надходить до нас на стіл. А 95 відсотків використовується для консервування м’яса, прокладки доріг, дублення шкіри, виробництва корму для худоби, скла і миючих засобів.
  • Всі знають про вітаміни А, В, С, D і Е. Менш відомий вітамін К (сприяє нормальному функціонуванню печінки), вітамін Т (ефективний при лікуванні анемії), вітамін H (також називаний біотином) і вітамін U (допомагає в лікуванні виразок).
Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути