chrome firefox opera safari iexplorer

21 жовтня: це цікаво знати

21 жовтня 2021 о 05:45

«Україна по обидва боки Дніпра повинна бути вільною від чужого панування» (Пилип Орлик)

У дохристиянські часи 21 жовтня називалося Днем дідів, або поминальним днем. Цього дня згадували дідів та приносили жертви під дерева. Адже давні українці вірили, що душа після смерті переселяється у дерева і назавжди залишається там, оберігаючи рід від усіх напастей. Також якраз у пору бабиного літа та тонкого павутиння молилися Мокоші, покровительці рукодільниць, аби вона допомогла надбати ниток та тканин на всю родину.

21-ше жовтня є останнім днем останнього бабиного літа. З цього приводу існувала легенда. Колись дуже давно у цей час стало дуже холодно, а плоди у садах ще не всі зібрали. Ось жінки і почали прохати Бога, щоб він повернув тепло. Бог почув і дійсно раптом потеплішало. Плоди були своєчасно зібрані. І з тих пір тиждень після Покрови став називатися «бабиним літом».

За церковним календарем 21 жовтня вшановують пам’ять святих отців VІІ Вселенського собору; преподобну Пелагею; преподобного Досифея Верхнєостровського, Псковського; преподобного Трифона, архімандрита Вятського; преподобну Таїсію та Святу Пелагію, діву.

Іменинники 21 жовтня:

Таїсія, Трифон, Пелагія, Олексій.

Ім’я Таїсія у перекладі з давньогрецької означає «та, що належить Богині Ізіді». У Єгипті культ Богині Ізіди був одним з найпопулярніших, звідси він поширився країнами Середземномор’я і потрапив до Греції. Саме тому, покровителькою Таїсій вважають Таїсію Єгипетську. Маленькі Таї зазвичай люблять спілкуватися, розважливі та допитливі. Вона серйозно вивчає незнайомих людей, а потім довго думає чи варто до них звикати. Зазвичай гарні домогосподарки, акуратні, порядні, уважні. Мають успіх у чоловіків.

21 жовтня народились:

1672 – Пилип Орлик – гетьман України в 1710–1742 роках (у вигнанні). При обранні гетьманом в квітні 1710 року складає «Пакти й Конституції прав і вольностей Війська Запорізького», що пізніше дістали назву Конституція Пилипа Орлика – одну з перших конституцій Європи. Нею Пилип Орлик зобов’язувався обмежити гетьманські прерогативи, зменшити соціальну експлуатацію, зберегти особливий статус запорожців і боротися за політичне й церковне відокремлення України від Росії.

«Ми не можемо незворушно дивитися на страждання нашої милої Вітчизни, бачити порушення її прав за стількома пунктами. Ми не будемо діяти керуючись почуттям помсти, а навпаки – згідно зі справедливістю та правом, що дозволяє кожному боронити свою власну справу та свою власну мету.» (Пилип Орлик)

21 жовтня відзначають:

  • День працівників харчової промисловості.

Події 21 жовтня:

1056 – Диякон Григорій вивів першу літеру. 12 травня наступного року він завершить свою працю. В історію рукопис увійшов під назвою «Остромирове Євангеліє». Це найдавніша зі збережених до нашого часу східнослов’янських рукописних книг. Її 294 аркуша прикрашені прекрасними заставками, трьома великими мініатюрами.
1665 – українські козаки на чолі з гетьманом І.Брюховецьким підписали Московські статті, за якими визначалися взаємини козаків з Росією.
1991 – здійснений перший у світі політ над Еверестом на повітряній кулі.

Чи знаєте ви, що:

Конституція Пилипа Орлика боролася з корупцією. Шість із 16 статей документу спрямовані проти зловживання владою і на боротьбу з корупцією. Цей термін вживають в написаному староукраїнською мовою оригіналі тексту.

Зокрема, гетьманові заборонялося «на свій персональний пожиток використовувати військовий скарб, а задовольнятися лише своїми оброками та приходами, які кладуться на булаву та його гетьманську особу». Полковники також «не повинні мати інтересу до скарбів полкових, задовольняючись своїми приходами і добрами».

Для дотримання цього запроваджувалася система виборних і «заприсяжених» підскарбіїв.

Конституція застерігала, «щоб ясновельможний гетьман нікому за корупції полковничих урядів та інших військових та посполитих начальств не давав». Так само й полковників зобов’язали не ставити сотників та урядників «через корупції та будь-які інші респекти».

Ще один антикорупційний пункт був проти пільговиків, які вибили собі звільнення від повинностей. Водночас посадовцям та слугам гетьмана, якщо вони мандрували «за приватними ділами, а не військовими» заборонялося вимагати «підвід, кормів, напоїв та провідників, бо через те городовим розорення».

Остання стаття присвячена податковій сваволі. Урядовцям наказали працювати, «зайвого від купців не вимагаючи і людям убогим не чинячи жодного здирства».

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути