chrome firefox opera safari iexplorer

8 жовтня: цікаво знати

08 жовтня 2021 о 06:25

У народі 8 жовтня, на Єфросинію, яку ще називали Капустницею, сікли капусту. За повір’ям, якщо капусту почати солити раніше, вона буде несмачною.

Також підмічали: «Якщо день погожий, тепло буде ще протягом кількох тижнів. Якщо випаде сніг, то зима прийде 21 листопада». Березове листя ще не опало, сніг випаде нескоро.

За церковним календарем 8 жовтня вшановують преподобну Єфросинію Олександрійську; преподобного Сергія, ігумена Радонезького, всієї Русі чудотворця; преподобну Єфросинію Суздальську, у миру Феодулію; перенесення мощей святого Германа, архієпископа Казанського; преподобномученика Пафнутія Єгиптянина і з ним 546 мучеників.

Іменинники 8 жовтня:

Герман, Сергій, Єфросинія, Досифія.

8 жовтня народились:

1871 – Іван Піддубний – видатний український спортсмен-борець. Шестикратний чемпіон світу з боротьби, символ сили духу і тіла, пристрасний пропагандист чесності у спорті.

1885 – Володимир Свідзінський – український поет, перекладач. Автор збірок поезій «Ліричні поезії», «Вересень», «Медобір».

«В моїй уяві образ твій, Осяяний любов’ю і весною, Неначе сонячний навій, Обвинений блакиттю молодою. А імені твойого звук – Як огнекрилий мак у полю, Як зорні наспіви куколю, Як пахощі подільських лук.» (Володимир Свідзінський)

1907 – Поліна Осипенко – українська військова льотчиця-рекордсменка, майор. Встановила 5 міжнародних жіночих авіаційних рекордів. З них найвідоміші – безпосадочні перельоти, здійснені 1938 р. за маршрутами: Севастополь–Архангельськ (на гідролітаку за 10 годин пройдені 2416 км), Москва – район Комсомольська-на-Амурі разом із В.Гризодубовою і М.Расковою (за 26 год 29 хв пройдені 6450 км). Герой Радянського Союзу.

8 жовтня відзначають:

  • День юриста України.

Події 8 жовтня:

1621 – було підписано Хотинський мирний договір.

Підписанням угоди закінчилася Хотинська битва 1621, в якій козацькі війська під проводом Петра Сагайдачного спільно з польськими військами розгромили османську армію, тим самим зупинивши завоювання Європи. Гетьман Петро Сагайдачний отримав у цій битві поранення, від якого згодом і помер.

1596 – шляхом підписання Берестейської унії створено греко-католицьку церкву.

1896 – вперше опублікований індекс Доу-Джонса, що став головним показником ситуації на американських біржах.

1914 – британська авіація провела перше в історії авіабомбардування.

1938 – в Ужгороді створено перший уряд автономного Закарпаття, яке з 30 грудня 1938 р. почало називатися Карпатською Україною.

1970 – Олександру Солженіцину присуджено Нобелівську премію в галузі літератури.

1991 – Верховна Рада України ухвалила закон про громадянство України.

Чи знаєте ви, що:

Доля Володимира Свідзінського вражає уяву тих, хто відкриває його для себе: він прожив тихо, наче ненароком укинутий у несуголосну йому добу, свою трагічну загибель передбачив у пророчих віршах, його архіву не існує, як немає і могили.

Коли німецькі війська наблизилися до Харкова, НКВД запровадив вибіркові арешти тих мешканців, які ще не евакуювалися. Свідзінський не поспішав використати свій евакуаційний талон через небажання дочки виїжджати і тому потрапив під облаву.

Нині є вже свідчення, що Свідзінського разом із іншими силоміць евакуйованими просто гнали під конвоєм на схід, а потім спалили живцем у якійсь будові між Куп’янськом і Старим Салтовом. У своїх поезіях він висловив чітке передчуття своєї смерті в огні:

В полум’ї був спервовіку
І в полум’я знову вернуся...
І як те вугілля в горні
В бурхливім горінні зникає,
Так розімчать, розметають
Сонячні вихори в пасма блискучі
Спалене тіло моє...

(За матеріалами газети «Дзеркало тижня»)

Розділи: Календар

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути