chrome firefox opera safari iexplorer

Українці всього світу готуються до Дня вишиванки 19 травня

18 травня 2016 о 12:48

Святкувати День вишиванки, який цього річ припадає на 19 травня, українці планують у всьому світі. Вже традиційні марші вишиванок, які проводять десять років поспіль не тільки по українських містах, а й далеко за кордоном, закликають любити та носити рідний національний одяг.

Про намір приєднатися до ювілейної події вже повідомили представники діаспори з більш як 50 країн світу, повідомляє Україна молода.

Акція розпочалась зі студентської ініціативи на факультеті історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича у 2006 році, і з кожним роком до неї долучається все більше людей, міст та країн.

«Довідавшись про традицію у певний день усім миром одягати вишиті сорочки, до нас почали приєднуватися об’єднання українців з різних куточків світу і торік свято підхопили вже у 38 країнах. Причому, як нам повідомляли організатори, вишиванки за кордоном одягають не лише етнічні українці, а й ті, хто в цей складний для нашої країни час  підтримує Україну як державу, а українців як націю», — розповідає «УМ» один з ініціаторів свята Сергій Бостан.

На сьогодні невирішеним питанням залишається офіційність цього заходу на державному рівні. «Коли започатковували святкування Дня вишиванки, то ніхто собі за мету не ставив, щоб воно розрослося до світових масштабів», — розповідає пан Сергій.

На честь Дня вишиванки в Україні проведуть акцію «Народжені у вишиванці». Організатори планують подарувати вишиванку всім новонародженим.

«Щороку ми дарували вишиваночки дітям, які народжувалися в день свята в чернівецьких пологових будинках. У цьому році ми хочемо, щоб свої вишиваночки народжені 19 травня отримали в кожному пологовому будинку України», — зазначили організатори акції у Facebook.

«Завдяки благодійникам ми вже маємо вишиванки для Київської, Львівської і Чернівецької областей», — йдеться в повідомленні.

29 квітня

Інші дати
Народився Леонід Верещагін
(1909, м.Херсон, - 1977) - український і російський фізик, доктор фізико-математичних наук без захисту дисертації, академік. Автор розробки апаратури високого тиску для проведення наукових досліджень і технологічних праць. Під його керівництвом в СРСР вперше отримано синтетичні алмази.
"Академік... Верещагін входив до когорти вражаючих творців...дива в науці й техніці третьої чверті ХХ ст., до якої належали видатні особи - С. П. Корольов, М. В. Келдиш, П. Л. Капиця, А. М. Прохоров... і багато інших, які визначали рівень не тільки вітчизняної, а й світової науки." (Віра Євдокимова)
Розгорнути
Народився Григорій Денисенко
(1919, с. Ходорів Київської обл. - 1999) - учений, професор, доктор технічних наук, член-кореспондент АН УРСР. За його ініціативи вперше в СРСР було побудовано випробувальний полігон "Десна" з комплексного використання відновлювальних джерел енергії.
Розгорнути
1648 – почалася битва під Жовтими Водами
Битва під Жовтими водами (29 квітня— 16 травня 1648) — битва між військами Речі Посполитої і українськими козацько-селянськими військами Богдана Хмельницького та його татарськими союзниками. Перша переможна битва в ході Національно-визвольної війни 1648 – 1654 років, що мала величезне політичне і воєнне значення для Богдана Хмельницького та самого ходу війни.
«Бог не без милості, козак не без щастя» (Українське прислів'я)
Розгорнути