chrome firefox opera safari iexplorer

500-річчя Чигирина відзначать на державному рівні

07 грудня 2011 о 15:55

Сьогодні Верховна Рада України ухвалила Постанову «Про відзначення 500-річчя заснування міста Чигирин Черкаської області» (реєстр. № 9305).

Зокрема, у 2012 році 500-річчя Чигирина відзначатиметься на державному рівні. Ухвалена Постанова під авторством Миколи Томенка, Ігоря Єреська, Ірини Геращенко та Василя Деревляного рекомендує Уряду створити організаційний комітет з підготовки та проведення заходів, вирішити питання щодо фінансового та матеріально-технічного забезпечення відповідних заходів.

Також Державний комітет телебачення і радіомовлення має організувати відповідні теле- і радіопередачі та забезпечити висвітлення в засобах масової інформації заходів, що проводитимуться у зв'язку з відзначенням ювілею міста.

Як відомо, історико-культурний потенціал Чигирина унікальний. В першу чергу, Чигирин – це перша гетьманська столиця козацької держави.

Заснований у першій половині XVI століття на кордоні Польсько-Литовської держави з Диким Полем, Чигирин відіграв значну роль в історії України. У 1592 році після отримання містом Магдебурзького права розпочалося будівництво Чигиринського замку та розвиток міста. Найвищого рівня розвитку Чигирин досяг у 1648—1657 роках, коли він був гетьманською резиденцією Богдана Хмельницького.

Надзвичайно важливим серед завдань, які рекомендується здійснити в рамках заходів з відзначення ювілею міста, є завершення будівництва у складі Національного історико-культурного заповідника "Чигирин" історико-архітектурного комплексу «Резиденція Богдана Хмельницького».

Незважаючи на відкриття у 2009 році, будівельні роботи так і не були доведені до кінця і, на жаль, зараз відбувається його поступове руйнування. Вважаємо, що дане питання має бути якнайшвидше вирішене і закінчено фінансування робіт з будівництва комплексу «Резиденція Богдана Хмельницького». Тим більше, що він включений до переліку об'єктів, які мають бути споруджені до Чемпіонату Європи з футболу 2012.

Нагадаємо, Чигиринська фортеця – Резиденція Богдана Хмельницького отримала спецномінацію у всеукраїнському конкурсі «7 чудес України: замки, фортеці, палаци» як визначна пам’ятка української історії.

«Рідна країна»

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути