chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні відкриють пам’ятник українському священику, який рятував євреїв

11 травня 2012 о 09:02

На Львівщині за участі Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава Шевчука і понад тисячі священиків та єпископів відбудеться відкриття пам’ятника Омеляну Ковчу, греко-католицькому священику, який в часи Другої світової рятував євреїв, за що був ув’язнений і загинув в концтаборі Майданек.

Українська Греко-Католицька Церква та Комітет із вшанування пам'яті Блаженного Священномученика Омеляна Ковча запрошують взяти участь у Всеукраїнській прощі духовенства та мирян, присвяченій пам'яті Блаженного Священномученика Омеляна Ковча.

Всеукраїнська Проща, Архиєрейська Божественна Літургія та освячення і відкриття пам’ятника Блаженному Священномученику Омеляну Ковчу за участі Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава відбудеться 11 травня 2012 року в місті Перемишляни о 10:30.

Отець Омелян Ковч щиро вірив у Бога та ніс свою віру людям, сіяв зерна терпимості, толерантності та порозуміння у змучену багатолітньою окупацією українську землю. Будучи щирим християнином, греко- католиком, Омелян Ковч вмів долати конфесійні та релігійні поділи. Він був українцем, але вмів розуміти й любити інших.

Ризикуючи власним життям, отець Омелян рятував євреїв з фашистських катівень та від чорної смерті. Заради них він пожертвував собою. Останні трагічні сторінки його життя явили світові приклад виключної самопожертви заради ближнього. Навіть у пеклі концтабору Майданек в’язень номер 2399 знаходив слова любові.

Омелян Ковч помер 25 березня 1944 року в Майданеку.

Довідка: У 1999 р. Єврейська Рада України присвоїла отцю Омеляну Ковчу звання «Праведник України». У 2001 у Львові Омелян Ковч був беатифікований Папою Іоаном Павлом ІІ. Восени 2008 р. Синод єпископів УГКЦ проголосив Блаженного Священномученика Омеляна Покровителем душпастирів УГКЦ.

25 березня 2009 р. у Майданеку (Польща) було відкрито таблицю пам’яті Блаженного українського священика Омеляна Ковча. Відділенням литва «Пікарту» було виготовлено для обеліску меморіальну таблицю із посланням до рідних отця Омеляна.

«Рідна країна»