chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві ліквідували музей УНР

11 січня 2011 о 16:36

У Києві ліквідували музей Української Народної Республіки, який пропрацював два роки на території Будинку вчителя (за часів УНР це була будівля Української Центральної Ради).

Станом на 10 січня, музей був закритий, двері опечатані, працівників звільняють.

Офіційною причиною закриття музею співробітники називають указ Віктора Януковича №1085/2010 про ліквідацію Українського інституту національної пам'яті.

Музей, як відомо, був структурним підрозділом інституту. Про долю інших музеїв, підпорядкованих інституту, офіційної інформації немає.

Майбутнє унікальних архівних документів і експонатів музею, зокрема оригіналів 4-го універсалу Центральної Ради та Акту Возз'єднання, поки незрозуміло.

Київський музей УНР був відкритий 22 січня 2009 року в День Соборності України. Експозиція музею розповідає про український визвольний рух початку ХХ століття: періоди УНР, гетьманату, Директорії УНР, про перший і другий зимовий похід армії УНР. Центром експозиції є оригінал 4-го Універсалу Центральної Ради від 22 січня 1918 року, яким проголошена повна державна незалежність УНР.

2 травня

Інші дати
Народився Микола Вілінський
(1888, м. Голта, Херсонська область – 1956) – український композитор, педагог. Автор симфонічних сюїт, кантат, вокально-хорових обробок українських, російських і молдавських народних пісень, романсів, камерно-інструментальних творів, а також ряду теоретичних робіт і статей. Вважається засновником баладного жанру в український фортепіанній музиці.
«Микола Миколайович Вілінський був прекрасним музикантом і прекрасною людиною. На всіх його творах лежить печать справжнього таланту і всі вони показують тонкий смак і велику професійну майстерність автора.» (Борис Лятошинський)
Розгорнути
Народився Володимир Лучицький
(1877, м. Київ – 1949) - український геолог, петрограф. Велике значення мають його роботи з вивчення Українського кристалічного щита, Криму. Відкрив родовищ графітів, каолінів. Склав гідрогеологічні та геологічні карти України.
Розгорнути