chrome firefox opera safari iexplorer

Під час реконструкції стадіону знайшли масове поховання розстріляних

22 вересня 2011 о 12:31

У Дніпропетровську на стадіоні «Інтер», що на вул. Янгеля, знайшли масове поховання розстріляних фашистами городян, пам'ятник яким був поставлений ще в радянські часи.

Останки виявили під час реконструкції футбольного поля, яку почали тиждень тому. Робочі знімали ґрунт і дуже здивувалися.

«Ми побачили безліч людських останків і відразу ж викликали міліцію. Приїхали судмедексперти і встановили, що це поховання 1941—1943 років, і передали естафету археологам, які розбили тут намет і продовжують проводити розкопки. Ми чули, що це був оборонний протитанковий рів і тут знайшли 16 800 людських останків», — розповіли робітники.

Самі ж археологи поки не називають точну кількість знайдених останків, але кажуть, що ця цифра була озвучена ще в радянські часи. Тоді поруч зі стадіоном поставили пам'ятник розстріляним 20 тисячам мирних жителів, пише газета «Сегодня».

«Знайдено чоловічі, жіночі та дитячі останки. Судячи з них, добивали цих людей по-різному: і гранати кидали, і розстрілювали зверху. Були виявлені пістолетні кулі, гільзи 1936/38/43 років випуску. Що-небудь конкретне сказати можна буде лише після закінчення ексгумації», — пояснив археолог Сергій Ткаченко.

А от місцеві мешканці вважають, що на цьому місці розстрілювали євреїв.

«Мій колишній співробітник, який вже помер, був єврейського походження. Він розповідав, що німці його теж загнали в цей рів на розстріл. Він дивом залишився живий. Прикинувшись мертвим, він разом з іншими впав у яму. Потім йому пощастило вибратися з ями, він повернувся додому і ховався», — розповіла місцева мешканка Лариса Павлівна.

Скільки часу буде потрібно на перепоховання останків, невідомо. Будівельники поспішають продовжувати роботу, але строки здачі об'єкта підтискають.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути