chrome firefox opera safari iexplorer

На Волині знайшли поховання і кераміку Х-ХІІІ ст

30 травня 2011 о 15:28

На Волині археологи виявили досі невідоме науці поховання, можливо, часів Київської Русі. Про це повідомили у прес-службі ДП «Волинські старожитності».

Як зазначено в повідомленні, кладовище виявлено на території Шацького житлово-комунального господарства, неподалік від Шацького городища — літописного Рай-міста. В розкопі розмірами 3 на 4 м виявлено 16 цілих і зруйнованих поховань.

«Цей могильник є давнім, досі не відомим науці, Шацьким кладовищем, можливо, ще від часів Київської Русі. В шарі і в заповненнях деяких поховань виявлена кераміка Х-ХІІІ ст. Більшість могил перекривали одна одну, руйнуючи попередню, тому в розкопі знайдено велику кількість людських кісток, окремо залягаючі, пошкоджені черепи.
Шацька експедиція продовжуватиме свою роботу протягом всього сезону», — йдеться в повідомленні.

Крім того, нещодавно Шацькою експедицією ДП «Волинські старожитності» досліджено три кургани на могильнику біля с. Острів'я Шацького району та один курган на могильнику біля с. Згорани Любомльського району. Усі кургани виявилися без могил. Такі поховання відомі як кенотафи — споруджені на честь загиблих на чужині, зазначають археологи.

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути