chrome firefox opera safari iexplorer

На Волині знайшли унікальний медальйон XVI століття

28 квітня 2011 о 11:13

У селі Крупа Луцького району волинські археологи знайшли унікальний медальйон кінця XVI століття. Про це повідомили у прес-центрі ДП «Волинські старожитності».

На околиці села виявлено залишки мурованої будівлі XVI століття. Ймовірно, саме тут була розташована митниця, згадана в описах маєтностей князів Острозьких у 1545 році. Очевидно, ця митниця була знищена під час татарських набігів 1577 або 1578 років, коли були сплюндровані навколишні землі.

Наразі рано робити висновки, кажуть археологи, оскільки розкопки продовжуються. Та уже вдалося відшукати унікальний медальйон кінця XVI століття.

zik.com.ua

«Медальйон був виготовлений зі свинцю і позолочений, – розповів науковий співробітник ДП «Волинські старожитності» Віктор Баюк. – Це був своєрідний знак, що засвідчував право купця вести торгівлю, підтверджував сплату ним податків. Медальйон має вушко, щоб його можна було носити на шиї. Крім того власник проколов його, аби пришити до одягу. Це ще раз підкреслює важливість цього медальйона для купця, який настільки боявся його загубити, що аж пришив».

Знахідка чудово збереглася. На лицьовій стороні добре видно герб і напис латиною, які ще потребують розшифрування. На зворотній – дві дірочки для пришивання. Розкопки тривають, нові знахідки передають Волинському краєзнавчому музею.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути